KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Duel aneb Excelentní houslisté v barokním svatostánku v České Lípě english

„V letošním programu festivalu se představili absolventi amerických hudebních škol Noah Bendix-Balgley a Josef Špaček.“

„Druhou sonátu v provedení obou houslistů, skladbu Miklóse Rozsy, bylo možno v některých pasážích přirovnat k hudbě filmové.“

„Starostka České Lípy pochválila Martina Prokeše, hlavního organizátora festivalu, za jeho práci pro město.“

Pro koncerty určené náročným posluchačům postrádá Mezinárodní hudební festival Lípa Musica ve městě důstojné prostředí. Využívány jsou sakrální prostory, z nichž nejvýznamnější je českolipská bazilika Všech svatých. Tam se střídají současní interpreti klasické hudby. Po prvních velmi úspěšných koncertech festivalu se v České Lípě představili dva excelentní houslisté, absolventi amerických hudebních škol – Noah Bendix-Balgley, rodák ze státu Indiana, a Josef Špaček z Třebíče. V nádherném prostředí barokní baziliky předvedli velmistrovský houslový duel.

V nádheře bohatě prezentovaného baroka z prvních let osmnáctého století již první tóny vylouděné z mistrovských nástrojů prokázaly, že si posluchači odnesou svébytnost sourodého prostředí přednášených děl a chrámového ducha. Postavit kostel v České Lípě pro mnišský řád augustiniánů spolu s klášterem se pokusil v roce 1624 Albrecht z Valdštejna. Dokončení stavby se nedožil, kostel navíc vyhořel. Na jaře v roce 1700 byla pro klášter zahájena stavba nového kostela z prostředků hraběte Viléma Kounice. Po dokončení připadlo vysvěcení chrámu na den Všech svatých 1. listopadu 1707. Ozdobou byla věž ve tvaru cibulové báně, která vyhořela. Obnovy se už nedočkala. Papež Pius XI. v roce 1927 povýšil kostel na basiliku minor. Ta je dnes mimo liturgických obřadů a jako farní centrum využívána především pro koncerty Mezinárodního hudebního festivalu. Komplex kláštera pak slouží jako prostor pro Vlastivědné muzeum, výstavy, přednášky a další společenské akce.

Za sedmnáct ročníků festivalu Lípa Musica se v bazilice představila řada vynikajících umělců, vzpomeňme jen z minulého ročníku například Carolinu Eyck, úspěšnou hráčku na bezdotykový nástroj těremin. V letošním programu festivalu se představili absolventi amerických hudebních škol. Noah Bendix-Balgley je prvním houslistou orchestru Berlínských filharmoniků a Josef Špaček, koncertní mistr České filharmonie, působí na festivalu jako jeho umělecký garant.

Noah Bendix-Balgley hraje na housle od čtyř let. První významné vystoupení měl ve Švýcarsku v devíti letech. Poté vystudoval Indiana Jacobs School of Music a Hochschule für Musik und Theater München pod vedením významných světových mistrů. Jeho prvním velkým úspěchem byla cena Long-Thibaud International Competition 2008, následoval úspěch finalisty v roce 2009 v Concours Musical Reine Elisabeth, tedy v Soutěži královny Alžběty. V roce 2011 získal první cenu v Concours International de MusiqueVibrarte v Paříži. Vedle soutěžení už působil u prvního pultu v řadě významných orchestrů. V sedmadvaceti letech se stal koncertním mistrem symfonického orchestru v Pittsburku, ale po třech letech odešel v roce 2015 do Německa, kde získal místo koncertního mistra Berlínských filharmoniků.

Josef Špaček pochází z muzikantské rodiny, otec Josef je violoncellistou České filharmonie, mladší bratr Petr rovněž hraje na violoncello. Koncertní mistr Josef Špaček hraje na housle od šesti let. Po absolutoriu prvního roku konzervatoře byl přijat na prestižní školu Curtis Institute of Music ve Philadelphii, kde studoval v letech 2004–2009 u Idy Kavafian, v letech 2004–2006 ve třídě Jaimeho Lareda a v roce 2007–2008 u Shmuela Askhenasiho. Následovalo studium na Juilliard School v New Yorku ve třídě Itzhaka Perlmana, dokončené v květnu 2011; tehdy nastoupil k prvnímu pultu do České filharmonie. V roce 2015 obdržel dřevěnou medaili kraje Vysočina, udělovanou mladým osobnostem. Jedním z největších úspěchů je laureátský titul v Soutěži královny Alžběty v roce 2012.

Před koncertem uvedl Josefa Špačka v krátkém rozhovoru Marek Šulc, člen pořádajícího spolku ARBOR. Umělec prozradil i něco ze svého osobního života, ale především hovořil o tom, jaké hudbě se věnuje.

Pro méně zkušeného posluchače mohl koncert vyznít až téměř monotónně. I když v některých momentech se ozývaly náměty blížící se skladbám liturgickým. Někteří posluchači zastávají názor, že takový druh hudby je třeba se naučit poslouchat. Jean-Marie Leclair je považován za zakladatele francouzské houslové školy. Jeho Sonata pro dvoje housle e moll, opus 3, byla uvedena v pohodovém až lyrizujícím pojetí. Její třetí část zněla ale nezvykle a posluchače překvapovala. Part prvních houslí hrál Noah Bendix-Balgley.

Druhou sonátu v provedení obou houslistů, skladbu Miklóse Rozsy, bylo možno v některých pasážích přirovnat k hudbě filmové. Autor skladby se navíc nezapřel v tom, že se v partituře jasně vyskytují maďarské motivy. Sonátu pro dvoje housle, opus 15, opět vedl americký houslista. Pro větší členitost byla přijata posluchači bouřlivěji.

Třetí skladbu vedl z pozice prvního houslisty Josef Špaček. Sonáta Eugena Ysaÿe pro dvoje housle a moll měla největší ohlas. Posluchači mohli v provedení zaznamenat rozsáhlé možnosti houslí, a to i ve vytváření dojmu většího tělesa.

Výkon obou muzikantů posluchači ocenili bouřlivým potleskem, kterým získali další přídavky. Bazilika Všech svatých, zaplněná do posledního místečka, prostor s dobrou akustikou, byla místem prvního oficiálního koncertu Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Zcela nezvyklé zahájení provedla starostka města Česká Lípa, když vyzvala část pracovnic společnosti Arbor do oltářního prostoru, kde jim poděkovala za jejich práci a současně pochválila Martina Prokeše, hlavního organizátora festivalu, za jeho práci pro město. Koncertu se účastnila také radní pro kulturu a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Foto: Lukáš Marhoul 

Eva Bečvaříková

Eva Bečvaříková

Publicistka

Působila jako učitelka českého a anglického jazyka, hudební a výtvarné výchovy a také občas dějepisu. Příležitostně publikovala v místním tisku tipy na výlety a reakce na kulturní události v okolí. Ráda fotografuje. V poslední době se více zaměřuje na oblast vážné hudby, které je velkým příznivcem.



Příspěvky od Eva Bečvaříková



Více z této rubriky