KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Houslista Špaček zahrál v Berlíně Dvořáka english

Josef Špaček poprvé hrál v berlínském sále Philharmonie. Účinkoval tam během nedělního odpoledního programu berlínských rozhlasových symfoniků jako sólista Dvořákova Houslového koncertu. Čtyřiatřicetiletý houslista, který se v roce 2011 stal na celé desetiletí historicky nejmladším koncertním mistrem České filharmonie, vystoupil v proslulé síni pod taktovkou Jakuba Hrůši.

Nejlepší možný Dvořák, nechal se slyšet na sociálních sítích Jakub Hrůša, za jehož řízení během koncertu provedl Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin také závažnou symfonickou skladbu Pohádka léta od Josefa Suka.

Německá metropole se stává městem obracejícím stále víc pozornost k Sukově hudbě, kterou mimo české území ještě stále teprve čeká skutečné docenění. Za tvorbu Dvořákova žáka a zetě se nyní staví nový šéfdirigent Berlínských filharmoniků Kirill Petrenko. Počátkem letošního roku tak společně uvedli Sukovu Symfonii c moll Asrael. Reflexi koncertu čtěte ZDE. Můžete se také vrátit k reflexi Hrůšova prosincového koncertu s Berlínskými filharmoniky, a to ZDE. Šéfdirigentem berlínského rozhlasového tělesa, existujícího od poloviny 20. let 20. století, je od roku 2017 Vladimir Jurowski. Jakub Hrůša po hostování u Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin odjel do Prahy, kde dnes, ve čtvrtek a v pátek diriguje Českou filharmonii.

Josef Špaček už byl v Německu v lednu jednou, když za řízení Václava Lukse hrál v Postupimi s Kammerakademie Potsdam Mozartův Houslový koncert A dur. Letos na jaře Špaček končí jako koncertní mistr České filharmonie. K odchodu se rozhodl zejména se záměrem výrazněji se profilovat jako sólový hráč světového formátu. V uplynulých letech se rychle etabloval jako jeden z nejvýraznějších talentů své generace. Studoval na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii a na Juilliard School v New Yorku. Mezi jeho největší úspěchy patří vítězství v soutěži Michaela Hilla na Novém Zélandu v roce 2009, druhá cena v soutěži Young Concert Artists International Auditions v New York o dva roky později a nakonec účast ve finále Soutěže královny Alžběty v Bruselu v roce 2012.

Foto: Simon Pauly, FB  Josefa Špačka a archiv KlasikyPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky