KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

András Schiff zahrál s Panochovým kvartetem a převzal Cenu Antonína Dvořáka english

„Společně vystupujeme už přes čtyřicet a Dvořákův kvintet jsme za ta léta hráli po celém světě.“

„Je druhým zahraničním umělcem, který ocenění získal.“

„Na Dvořákově Praze vystoupí ještě v pátek, a to jako sólista i dirigent koncertu České filharmonie.“

Na festivalu Dvořákova Praha vystoupili v pondělí s rezidenčním umělcem Andrásem Schiffem členové Panochova kvarteta. Zazněly oba klavírní kvintety Antonína Dvořáka a jeho Maličkosti pro dvoje housle, violoncello a harmonium. Pianista obdržel Cenu Antonína Dvořáka 2021, kterou uděluje Akademie klasické hudby. Převzal ji v závěru festivalového večera ve Dvořákově síni z rukou loňského laureáta, dirigenta Jakuba Hrůši.

Sir András Schiff se často zaměřuje na hudbu Antonína Dvořáka, Leoše JanáčkaBedřicha Smetany. Cenu Antonína Dvořáka mu udělila Rada akademiků za jeho dlouholetou podporu hudby českých skladatelů na světových pódiích i prostřednictvím nahrávek. Jeho doménou jsou skladatelé z období klasicismu a romantismu. (ZDE čtěte o jeho pražském recitálu ze 17. září.) Věnuje se i dirigování. Na Dvořákově Praze vystoupí ještě v pátek, a to jako sólista i dirigent koncertu České filharmonie, který přehlídku uzavře.

Osmašedesátiletý maďarský klavírista, žijící převážně v Basileji a Florencii, je druhým zahraničním umělcem, který ocenění získal. Prvním byl v roce 2015 americký violoncellista Yo-Yo Ma. Před Jakubem Hrůšou se laureáty Ceny Antonína Dvořáka stali sopranistka Gabriela Beňačková a Česká filharmonie.

„Děkuji, je mi ctí být tady s vámi v jednom z mých nejmilejších měst a v jedné z mých nejmilejších koncertních síní, s mými drahými přáteli z Panochova kvarteta. Společně vystupujeme už přes 40 let a Dvořákův kvintet jsme za ta léta hráli po celém světě,“ řekl Sir András Schiff bezprostředně po převzetí ceny.

Čtěte také rozhovor s umělcem Sdělovat něco posluchačům dokáže jen ten, kdo má plný život.

Foto: MHF Dvořákova Praha

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky