KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Houslisté Petra Brabcová a Jan Mráček natočili v Temelíně unikátní klip english

V největším uzavřeném prostoru v jednom z nejstřeženějších areálů v České republice natáčeli v polovině srpna krátký záznam houslisté České filharmonie Petra Brabcová a Jan Mráček. Hudba zněla v jihočeské jaderné elektrárně Temelín, a to během odstávky pro výměnu paliva v jejím druhém bloku.

Tóny od BartókaTelemanna zazněly v polovině srpna v Jaderné elektrárně Temelín. Dvojice houslistů z České filharmonie je zahrála v mimořádně netradičním prostředí, a to uvnitř 155 metrů vysoké chladicí věže. Vlastní natáčení se konalo na ploše, která se nachází patnáct metrů nad zemí a velikostí odpovídá českobudějovickému náměstí. Objem každé z temelínských věží představuje více než milion metrů krychlových prázdného obestavěného prostoru, kterým za provozu proudí čistá vodní pára. Energetici mohli netradiční prostory umělcům uvolnit díky odstávce, která právě na druhém bloku probíhá. Během desetihodinového natáčení zahráli dva přední členové České filharmonie hned několik skladeb.

Výzvy, jako je tato, mám osobně moc rád. Klasická hudba nemusí být určená jen pro koncertní sály. Ukazujeme, že se hodí i do velmi netradičního prostředí. Ale samozřejmě, je to docela náročné,“ říká koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček a vedoucí skupiny druhých houslí prvního českého orchestru Petra Brabcová dodává: „Je to naprosto mimořádné prostředí, nejen vizuálně, ale i akusticky. Sice tady není pára, ale tvar způsobuje mnohonásobnou ozvěnu, zvuk je úplně jiný, než na který jsme zvyklí.

V temelínské chladicí věži zazněla klasická hudba už podruhé. Před šesti roky zde čtyři skladby zahrálo smyčcové kvarteto Jihočeské filharmonie,“ doplňuje mluvčí elektrárny Marek Sviták. Se srpnovým klipem se budou moci lidé seznámit prostřednictvím internetu už na podzim letošního roku.

Foto: Fb České filharmonie

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky