KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

My se věku nebojíme. Epoque Quartet odstartoval koncerty na Bořislavce english

„Epoque Quartet není mladý. Přesto do tohoto konceptu Dvořákovy Prahy zapadl výborně.“

„Je jasné, že Bořislavka jen o kancelářích a ochodech nebude.“

„Nechyběl ani Večerníček na závěr, kterým pánové jasně dali najevo, že se jedná o poslední přídavek.“

V netradičním místě i čase pro koncert klasické hudby vystoupil v úterý 13. září Epoque Quartet. Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha stále rozšiřuje své aktivity zaměřené na mladé umělce i publikum a proto vyzkoušel nový prostor, který nabízí atrium obchodního centra Bořislavka. A bylo plno. Nová podvečerní festivalová řada, kterou tento koncert zahájil, nalákala hned napoprvé víc diváků, než stačilo připravené hlediště pojmout. V nabídce jsou ještě tři další koncerty. Vstup je zdarma.

Bořislavka je sídlem Nadace manželů Komárkových, hlavního mecenáše Dvořákovy Prahy. A vzhledem k tomu, jak šikovně je centrum navržené a dostupné, tak se nápad na pořádání koncertů v tamním rozlehlém atriu přímo nabízel. Světlý a nápaditý prostor propojuje obě budovy centra, ale je přitom decentně stranou od obchodní zóny. Je prosklený a přístupný přímo z chodníku Evropské třídy, takže i během koncertu nahlédli dovnitř kolemjdoucí. Brzy kolem židlí pro diváky posedávala na zemi nebo postávala spousta dalších lidí, kteří neměli na koncert rezervaci, hrály si děti, téměř vůbec nerušily, sešla se vstřícná a ohleduplná společnost. Vstup na tuto koncertní řadu je totiž dobrovolný s tím, že případný výtěžek půjde prostřednictvím stipendijního fondu manželů Komárkových na vzdělání mladých hudebníků, je ale dobré se předem zaregistrovat kvůli místu. A vzhledem k tomu, že uvnitř funguje kavárna, uprostřed je mělký bazén s bambusovým hájem obrostlým živými květinami a průhledy je vidět na Prahu, je to prostředí svěží a jistě lákavé pro mladé publikum, což je také jedním ze záměrů pořadatelů. Úterní koncert navíc nebyl prvním kulturním počinem, na místě zrovna probíhá výstava Czech Press Photo, v areálu nacházejí místo různé sochy a plastiky.. je jasné, že Bořislavka jen o kancelářích a ochodech nebude.

Epoque Quartet není mladý. Existuje od roku 1999 a jeho členové už mají nejeden šedý vlas. Přesto do konceptu zapadli výborně, svojí energií, zápalem při hraní, vtipem i mladistvým projevem, hudebním i mluveným. Toto těleso používá zcela trefně přívlastek multižánrové. Hraje ozvučené, nutno podotknout, že kvalitně, a plní úspěšně důležitou úlohu. Nejenže dokáže pobavit, ale hlavně zpřístupňuje klasickou hudbu a přemosťuje tak odstup, pokud ho někdy zejména mladá generace má. A pokud se někomu zalíbí zvuk smyčcového kvarteta třeba při tangu Ástora Piazzolly nebo některé filmové klasice, je rozhodně blíž tomu, aby ocenil a přijal třeba kvartet od Dvořáka nebo Janáčka.

I program úterního soirée byl vstřícný a populární, vyzněl svěže a díky průvodnímu slovu i vtipně. Znělo tango, známé filmové melodie, trocha swingu, cikánská píseň a další populární melodie. V programu se objevila jména autorů jako John Williams, Pat Metheny, Mateusz Smoczynski, Jan Kučera, Vladimir Cosma, Django Reinhardt, Ástor Piazzolla nebo Darol Anger a nechyběl ani Večerníček na závěr, známá znělka z mechu a kapradí, kterou pánové jasně dali najevo, že se jedná o poslední přídavek.

První ze čtyř koncertů splnil, co měl. Představil nový dílčí projekt Dvořákovy Prahy s patřičnou úrovní a propagací, zapsal se jako úspěšná akce a snad získal i své diváky, kteří budou tuto řadu navštěvovat a doporučovat dál svým známým a přátelům. A tak se do povědomí lidí začnou dostávat další mladí umělci, kteří se stávají stále výraznějšími hudebními osobnostmi nastupující generace. Několik z nich vystoupí hned na dalších třech nachystaných koncertech. Ten nejbližší je na programu už ve čtvrtek 15. září v podvečer, opět od půl šesté. Tentokrát dá prostor vítězům loňské komorní kategorie soutěže Concertino Praga, smyčcovému duu Mráček–Pěruška, které doprovodí klavíristka Veronika Jaklová. Pro Bořislavku chystají skladby Martinů, JanáčkaBrahmse. Příští úterý bude patřit mladému souboru Kukal Quartet, ke kterému se připojí i klavírista Matouš Zukal, a poslední soirée pak uzavřou dva špičkoví hudebníci se svými žačkami, koncertní mistr České filharmonie Jan FišerMagdalenou Watzko a klavírista Ivo KahánekKlárou Gibišovou.

Foto: MHF Dvořákova Praha

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky