KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Rozhlasoví symfonikové uvedli premiéru od Martina Smolky english

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pravidelně objednává novinky od současných autorů. Na řadu přišel i Martin Smolka. Premiéru jeho skladby Presto e lento však o dva roky zpozdila opatření proti pandemii. Zazněla až nyní, při pondělním abonentním koncertě v Rudolfinu.

Martin Smolka vstoupil do české hudební historie velmi netradiční operou Nagano, inspirovanou vítězstvím českých hokejistů na olympiádě v Japonsku. Obdržel za ni roku 2004 Cenu Alfréda Radoka. Vůdčí osobností je mezi tuzemskými skladateli – těmi, kteří se výrazně vymezují vůči tradičnosti – už od počátku osmdesátých let, kdy se podílel na vzniku souboru Agon zprostředkovávajícího repertoár světové hudební avantgardy. Smolkovy skladby integrují experimentální techniky a nekonvenční postupy, kontrastně a kolážovitě oscilují mezi výrazovými póly, pracují s mikrointervaly i civilizačními zvuky, s ostrými střihy, deformacemi a dalšími vyhrocenými parametry.

Podobná je i jeho nová kompozice Presto e lento pro klavír a orchestr. Mohla by se podle autorových slov jmenovat třeba také „Třískej a hlaď“: sólista se totiž musí dopouštět až trochu „chuligánských“ kousků, ale v jiných místech je jeho úkolem dotýkat se naopak klavíru jemně a nacházet sametové a křehké tóny i tajemné zvuky. Interpretem byl spolu s rozhlasovými symfoniky a šéfdirigentem Petrem Popelkou pianista Nicolas Hodges, specializovaný na soudobou tvorbu, se kterým se Smolka setkal na festivalu v Kolíně nad Rýnem a který ho po provedení jeho komorní skladby požádal, aby mu napsal i něco pro klavír a orchestr.

Rozměrná skladba v pondělí v Rudolfinu jako kdyby téměř na půlhodinu zastavila čas. Je plná výrazných, absolutních kontrastů. Ty sahají od monotónních rytmizovaných rychle opakovaných úderů do klavíru ve fortissimu po tiché a pomalé sférické akordy vyluzované vždy jen několika nástroji v orchestru a většinou ve vyšších rejstřících. Kontrasty sahají i od vyčkávání po náhlé návraty, od bušení po jekot, od náznaků motivů či melodií po hrátky s přeznívajícími akordy, které jako produkt pedalizace vznikají tichým zmačknutím kláves při hlasitých sestupných glissandech zakončených bouřlivými údery a souzvuky v nejhlubším rejstříku. Zrovna u tohoto nápadu autor zůstává hodně, hodně dlouho… Místy je sólový klavír samostatným hráčem, jinde je tiše integrován do orchestrálního zvuku, ale skoro výhradně je jen nástrojem bicím.

Převážná část skladby se odehrává v dynamice, která v rozhlasovém přenosu hraničí s tichem. Celkově jde o fragmentární, statickou hudební plochu, naprosto pomalu plynoucí odnikud nikam, hudbu bez obvyklého děje, občas přerušenou kakofonií „výkřiků“. Jde o zpomalený hudební čas, ve kterém autor schválně napíná posluchačovu trpělivost k hranicím; vzniká sugestivní prostředí směřující až k naprostému „nic“. Skladba nemá vrchol ani formu v klasickém slova smyslu – a náhle prostě přestane…

Petr Popelka v první polovině večera před Smolkovou novinkou publiku nabídl Haydnovu Šedesátou symfonii, datovanou rokem 1775, neobvykle šestivětou. Její podtitul „Il distratto“ se dá přeložit jako Roztržitý. Dílo vychází ze scénické hudby ke stejnojmenné komedii Jeana-Françoise Regnarda o muži, který zapomene na vlastní svatbu. Večer završila barvitá, idylická i náruživá Sinfonia domestica Richarda Strausse.

*******

Foto: Vojtěch Brtnický, ilustrační – Fb SOČRu, Fb N. Hodgese

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky