KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Tři české úspěchy v Carnegie Hall nejsou samozřejmostí english

„Byla to shoda koordinovaných náhod, že dva symfonické orchestry a jeden pěvecký sbor, dostali v Carnegie Hall příležitost právě v únoru 2023.“

„Pomyslnou třešničku na dortu představoval fakt, že se mezi české koncerty v Carnegie přidala i Národní ukrajinská filharmonie ze Lvova.“

„Před prosincovým výročím premiéry Z Nového světa v New Yorku, šlo o velmi povznášející moment a českému měsíci v Carnegie Hall to dalo, při dvoutisícové návštěvnosti, lesk.“

Filharmonie Brno, Český národní symfonický orchestr a pěvecký sbor Cancioneta Praga během února dokázaly, jeden po druhém, zaplnit Stern Auditorium v Carnegie Hall. Filharmonie Brno byla první a zažila v New Yorku historickou, zcela unikátní atmosféru. O ČNSO dokonce kritici napsali, že byl v Carnegie jako doma. Cancioneta si získala srdce všech přítomných. Krásné koncerty přitom nejsou samozřejmostí, ale výsledkem několikaletého úsilí, přerušeného navíc pandemií covidu. Tvrdá práce těch, kteří řídí umělecká tělesa, se vyplatila. Na všech koncertech bylo přítomno především americké publikum, přesto nikde nechyběla ani podpora krajanů. Všechna tři hudební tělesa se s nejslavnější americkou koncertní síní loučila za potlesku a ve stoje.

Byla to shoda koordinovaných náhod, že dva symfonické orchestry a jeden pěvecký sbor dostaly v Carnegie Hall příležitost právě v únoru 2023.  Navíc v době, kdy se v Českém centru v New Yorku, za podpory Filharmonie Brno, otevírala výstava Národního muzea Slavní čeští skladatelé, a to v zahraniční premiéře. Orchestry z Brna i z Prahy a ženský sbor, vedle světových autorů, nepominuly samozřejmě Dvořáka, Janáčka, Smetanu ani Martinů a přidaly ještě další české skladatele. ČNSO zahrál na úvod svého koncertu v New Yorku Dvořákovu Českou suitu – Finále (Furiant), Cancioneta přidala LargoNovosvětskéProč bychom se netěšili od Smetany a Filharmonie Brno nechala v Carnegie Hall zaznít Janáčka a Martinů. Neméně zajímavá byla i okolnost, že Češi respektovali názory americké dramaturgie, tedy svých amerických agentur a partnerů, kteří je pozvali. Při výběru skladeb si tudíž dali, jak se říká, poradit. Snad i proto bylo nakonec úspěšně vyprodáno.

Pomyslnou třešničku na dortu představoval fakt, že se mezi české koncerty v Carnegie přidala i Národní ukrajinská filharmonie ze Lvova, která za 130 let historie Novosvětské provedla Dvořákovu devátou jako 171. uvedení v pořadí. Před prosincovým výročím premiéry Symfonie Z Nového světa v New Yorku šlo o velmi povznášející moment a českému měsíci v Carnegie Hall to dalo, při dvoutisícové návštěvnosti, lesk.

Češi sice v únoru vystoupili v Carnegie Hall v nebývalém počtu, ale přesto pro nás slavná koncertní síň zůstává vzácná. Je určená pro ty nejlepší z nejlepších, zůstává jakousi pomyslnou nejvyšší metou a zachovává si tak vlastní kouzlo.

Foto: Fb / Cancioneta Praga a ČNSO, Pete Checchia

Miroslav Konvalina

Miroslav Konvalina

Novinář

Někdejší rozhlasový novinář, v letech 2019 až 2024 ředitel Českého centra v New Yorku, Absolvoval studium na Fakultě řízení Vysoké školy ekonomické a mimořádné studium Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Rozhlasovou a televizní žurnalistiku studoval na University of Missouri v USA a prošel různými novinářskými stážemi jak v Evropě, tak v USA. V Československém a Českém rozhlase pracoval v různých pozicích ve zpravodajství, vedl Redakci zahraničního zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu, byl zahraničním zpravodajem a pak ředitelem stanice. Pracoval také jako tiskový mluvčí a v marketingu a PR. Rád cestuje, bavilo ho natáčení reportáží z prostředí domorodých kultur různých částí světa.



Příspěvky od Miroslav Konvalina



Více z této rubriky