KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Velký Jamníkův koncert zakončil v New Yorku výstavu Slavní čeští skladatelé english

Finále výstavy Slavní čeští skladatelé v New Yorku přilákalo do Bohemian National Hall na 250 lidí. Jako poslední součást akce proběhla komentovaná prohlídka kurátorky Veroniky Vejvodové z pražského Národního muzea – Muzea Antonína Dvořáka. Zároveň proběhlo setkání ředitele Českého muzea hudby, Národního muzea se zástupci řady newyorských hudebních institucí i škol. Přítomna byla také dcera Herberty Masarykové a vnučka Tomáše Garrigue Masaryka Charlotta Kotíková nebo vedení DAHA.

Vrcholem doprovodného programu k výstavě pak byl koncert z děl Dvořáka, Suka, Smetany, JanáčkaMartinů, kde zazněla i americká premiéra díla Bohuslava Martinů Romance, skladby, nalezené nedávno v izraelském archivu.

Večer připravil violoncellista Tomáš Jamník, spolu s americkou klavíristkou Isabel Keleti a vystoupili na něm další špičkoví muzikanti. Například houslistka Eva Jamníková a pianista Simon Mulligan.

Výstava Národního muzea Slavní čeští skladatelé bude v příštím roce putovat nejen po Americe, ale v rámci projektu Rok české hudby, také dále v síti Česká centra/Czech Centres po světě.

Foto: autor

Miroslav Konvalina

Miroslav Konvalina

Novinář

Někdejší rozhlasový novinář, v letech 2019 až 2024 ředitel Českého centra v New Yorku, Absolvoval studium na Fakultě řízení Vysoké školy ekonomické a mimořádné studium Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Rozhlasovou a televizní žurnalistiku studoval na University of Missouri v USA a prošel různými novinářskými stážemi jak v Evropě, tak v USA. V Československém a Českém rozhlase pracoval v různých pozicích ve zpravodajství, vedl Redakci zahraničního zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu, byl zahraničním zpravodajem a pak ředitelem stanice. Pracoval také jako tiskový mluvčí a v marketingu a PR. Rád cestuje, bavilo ho natáčení reportáží z prostředí domorodých kultur různých částí světa.



Příspěvky od Miroslav Konvalina



Více z této rubriky