KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ceny violové soutěže Oskara Nedbala putují do Jižní Koreje a Ruska english

„Mimořádný zájem o soutěž předčil všechna očekávání.“

„Výkony soutěžících byly ohromné, bylo obtížné vybrat pouze jednoho vítěze.“

„Povedlo se započít nový úspěšný projekt pro mladé violisty.“

První tři místa v Mezinárodní violové soutěži Oskara Nedbala obsadili zahraniční účastníci – MinGwan Kim z Jižní Koreje, který studuje na Umělecké univerzitě v Berlíně, Yuri Yoon, jihokorejská studentka Vysoké hudební školy v Mnichově, a Evgeny Shchegolev z Ruska. Do Prahy se v minulých dnech sjelo 65 soutěžících z 25 zemí. První ročník zaznamenal velký mezinárodní zájem a úroveň byla podle ředitelky a zakladatelky soutěže Kristiny Fialové mimořádná.

V prvním kole se všichni soutěžící představili zhruba v patnáctiminutovém sólovém programu, porota vybrala do druhého kola dvanáct účastníků. Z tuzemských violistů byl mezi jimi Daniel Macho, který se proto nakonec stal držitelem ceny pro nejlepšího českého účastníka.

Součástí repertoáru byl v druhém kole jako povinná skladba soutěže Romantický kus op. 18 od Oskara Nedbala, vedle Josefa SukaVítězslava Nováka nejvýznamnějšího žáka Antonína Dvořáka. Nedbal byl se Sukem spoluzakladatelem Českého kvarteta a hrál v něm na violu čtrnáct let, ale později se vydal na dráhu dirigenta. Stal se také úspěšným baletním a operetním autorem.

„Výkony soutěžících byly ohromné a bylo obtížné vybrat pouze jednoho vítěze. Ráda bych poděkovala také všem porotcům, se kterými jsme rozhodovali ve vzácné shodě“, uvedla Kristina Fialová, přední česká violistka. V porotě vedle ní byli Tim Frederiksen (Dánsko), Stephanie Baer (USA), Jan Pěruška (Česká republika), Jensen Horn – Sin Lam (Rakousko) a Sheila Browne (USA/Čína).

Oficiálními klavíristy soutěže byli Martin Levický a Libuše a Radim Pančochovi.

Čestné uznání převzali v neděli v Praze Yizilin Liang (Čína), Otoha Tabata (Japonsko) a – současně s cenou za nejlepší provedení díla Oskara Nedbala – Alva Rasmussen (Švédsko). Všichni laureáti kromě finančních cen získali věcné ceny, vítěz soutěže si odnesl mimo jiné mistrovský smyčec od Luboše Odlase.

„Mezi mladými violisty po celém světě soutěž vyvolala mimořádný zájem, museli jsme tak uzavřít příjem přihlášek o šest týdnů dřív, protože uchazeči naplnili maximální kapacitu prvního kola. Doufali jsme, že se naše soutěž setká s kladnou odezvou, nicméně takto mimořádný zájem předčil všechna naše očekávání. Máme obrovskou radost. Je to znamení, že se nám povedlo započít nový úspěšný projekt pro mladé violisty,“ řekla Kristina Fialová portálu KlasikaPlus.

Pro účastníky se ve spolupráci s Pražskou konzervatoří a AMU uskutečnily také mistrovské kurzy vedené osobnostmi z řad porotců.

Foto: Zdeněk Chrapek 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky