KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mozartovo Requiem zaplnilo největší kolínský chrám do posledního místa english

„Ve vší své mohutnosti, naléhavosti i smířlivosti mohlo dílo v Kolíně zaznít až letos.“

„Chrám byl toho večera naplněn snad i hmatatelnou pozitivní energií.“

„Kolínský dušičkový koncert se bezesporu stal v regionu jednou z největších hudebních událostí letošního roku.“

Přijdou lidé v Kolíně v den Památky zesnulých na koncert, který má na programu Mozartovo Requiem? Tuhle otázku si položil sbormistr místního pěveckého uskupení Cantores Cantant Jakub Hrubý, který velmi dobře ví, coby organizátor několika hudebních festivalů, že návštěvnost podobných akcí v regionech je v současné nelehké době velmi ošidná a že se v tomto směru nelze na nic spoléhat. Zvážil všechna pro i proti – a nakonec se rozhodl „dušičkový“ koncert v chrámu svatého Bartoloměje uspořádat. Udělal moc dobře. Posluchači se dostavili v tak hojném počtu, že ti, co přišli na poslední chvíli, museli hodinku v zadní části stále ještě rekonstruovaného svatostánku prostát.

Kolínský sbor Cantores Cantant založil v roce 2013 jako smíšené pěvecké těleso Základní umělecké školy Františka Kmocha Petr Hlavatý. Mozartovo Requiem d moll KV 626 nastudoval první sbormistr už v roce 2017, téhož roku však zemřel, a tak byla tato skladba jeho kolegy poprvé provedena na jeho pohřbu. Z repertoáru Cantores Cantant však nevymizela, neboť Hlavatého nástupce Jakub Hrubý navázal na tvůrčí a interpretační poctivost zakladatele. Covidové období velkým provedením pochopitelně příliš nepřálo, a tak ve vší své mohutnosti, naléhavosti i smířlivosti mohlo dílo v Kolíně zaznít až letos. Chce se k tomu poznamenat, že lidé z města i jeho okolí jako by vycítili nadčasovost příležitosti a zároveň vyjádřili svou přítomností potřebu společného duchovního prožitku. Kolínský chrám byl toho večera naplněn snad i hmatatelnou pozitivní energií.

Sbormistr a dirigent Jakub Hrubý ku prospěchu věci umně využil svých kontaktů a přátelských vazeb a pozval do Kolína ke spoluúčasti několik předních českých interpretů. V orchestru zasedli houslisté Milan Al-AshhabMarkéta Dominikusová, violových partů se ujali Karel UntermüllerKamila Puteany, na violoncello hrál Jan Sládeček a na kontrabas Roman Blažek. Tympány ovládl Pavel Rehberger a varhany Petr Hostinský, který také večer zahájil prostřednictvím královského nástroje desetiminutovou skladbou Hommage à Mozart. Pěvecká sóla byla svěřena Tereze Mátlové (soprán), Michaele Zajmi (alt), Ondřeji Holubovi (tenor) a Jaroslavu Patočkovi (bas). Spojení všech přítomných fungovalo nadmíru výtečně. Jakubu Hrubému se podařilo vystavět Mozartovu poslední skladbu citlivě a bez prvoplánového patosu, který jí někdy zbytečně škodí. Dies irae možná (s přihlédnutím k velikosti sboru) tentokrát neznělo tak velkolepě, základ sdělení však zůstal zachován. Naopak při Lacrimosa dies illa se musel díky vroucímu provedení zajit dech i nejotrlejším jedincům v auditoriu. Dozvuk v gotických chrámech bývá někdy problematický zejména z hlediska vnímání orchestru, ani v Kolíně tomu s akustikou nebylo jinak. Ale s tím se musí posluchač smířit. Celkově výkon všech zúčastněných nelze hodnotit jinak než jako velmi dobrý, plný soustředění a pozornosti.

Kolínský „dušičkový“ koncert se bezesporu stal v regionu jednou z největších hudebních událostí letošního roku. Zájem návštěvníků prokázal, že má smysl v přípravě a organizaci akcí tohoto druhu pokračovat. Svoji roli zde pochopitelně sehrává řada faktorů včetně finančních nákladů a z nich odvozené výše vstupného, která musí být pro posluchače přijatelná. Rozumný přístup se však Kolínským vyplatil, přičemž nemáme na mysli ekonomická hlediska. Šlo totiž především o výjimečný večer, jehož duchovní přesah se nedá vyčíslit. Něco takového se musí prožít.

*******

Foto: Jaromír Novotný 

Roman Marčák

Roman Marčák

Novinář a publicista

V současnosti je vedoucím redaktorem regionálního listu Týdeník Pernštejn, od roku 1989 byl v Pardubicích postupně redaktorem a šéfredaktorem několikerých regionálních novin. Je absolventem Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Nepochází z hudební rodiny, ale vášeň pro svět hudby se u něj začala projevovat od střední školy a od té doby je pravidelným návštěvníkem koncertů v Pardubicích, Hradci Králové a v Praze a objíždí premiéry či představení všech tuzemských operních souborů. Za operou cestuje i do zahraničí. Reflexe koncertů publikuje v tisku od roku 1994. Vedle jiných aktivit je také předsedou Filmového klubu Pardubice.



Příspěvky od Roman Marčák



Více z této rubriky