KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Město Olomouc představilo vizi pro Moravské divadlo a filharmonii. Odbory orchestru pokračují v protestech english

Spojením Moravského divadla a Moravské filharmonie Olomouc má k 1. lednu roku 2025 vzniknout v Olomouci moderní stabilní kulturní instituce 21. století, která bude stát na čtyřech hlavních pilířích. Diskutované sloučení, proti němuž se již dlouho vymezují odbory filharmonie, tak dostává konkrétnější obrysy, stejně tak i odmítavá kampaň odborů.

„Základním kamenem nové zastřešující instituce je jednoznačně pilíř kulturní, který je tvořen symfonickým orchestrem a třísouborovým divadlem. Další pilíře, na kterých novou instituci vystavíme, by měly reflektovat potřeby kultury v 21. století a sloužit především k rozvoji divadla a filharmonie,“ uvedl manažer sloučení David Gerneš. Dosavadní ředitel divadla chce dále klást důraz na formální i neformální vzdělávání, zahraniční spolupráci nebo na metodické fungování a management v kultuře s cílem poskytovat kvalitní servis pro všechny umělce i pro další kulturní organizace v regionu v souladu se strategií rozvoje kultury a kreativního průmyslu hanácké metropole.

Model počítá s tím, že třísouborové divadlo a symfonický orchestr budou základními složkami pro fungování zastřešující instituce, která se má zaměřit hlavně na vzdělávání a existující edukační formy, které rozvíjí orchestr i divadlo, dále rozšířit a zapojit se i do soustavy sekundárního a terciárního vzdělávání v uměleckých a umělecko-technických oborech, a to i s využitím evropských fondů. Model dále spoléhá na pilíř mezinárodní spolupráce s vizí recipročních stáží a zapojení se do významných evropských projektů. Nové centrum by kromě běžného provozního chodu institucí mělo zajistit i podporu fungování a rozvoje kulturních institucí v regionu. „Takto velká instituce bude mít mnohem lepší možnosti pro získávání evropských grantů. Usilovat bude o to, aby mohla být financována kooperativně, tedy na bázi město – kraj – stát,“ upřesnil primátor města Miroslav Žbánek.

Naproti tomu odbory Moravské filharmonie Olomouc (MFO) se proti slučování s Moravským divadlem již dříve jasně vymezily. Portál KlasikaPlus.cz o dění informoval naposledy zde. Zdůrazňují obavy o zachování kulturního dědictví regionu, které by mohlo být sloučením obou institucí ohroženo. Navrhují, aby město hledalo alternativní způsoby financování pro obě instituce bez sloučení, a to ve snaze zachovat bohatství kulturního života, které bylo budováno mnoho desetiletí. Odborářská kampaň dostává již konkrétnější obrysy. Po otevřeném dopisu primátorovi města a koncertu v protestních tričkách nyní spouští web zachrantemfo.cz a spolu s ním i stránku na Facebooku, kde budou prezentovat informace k tématu sloučení. Navíc připravují na 20. května speciální koncert pro všechny, kteří chtějí filharmonii podpořit. „Koncert Zachraňte MFO proběhne v olomouckém letním kině pod širým nebem. Bude se jednat o událost pro širokou veřejnost s dobrovolným vstupným a s programem, který osloví i ty, kteří do filharmonie pravidelně nechodí a kteří nejsou skalními fanoušky klasické hudby. Účinkující budeme postupně zveřejňovat,” doplňuje Jakub Látal, mluvčí Unie orchestrálních hudebníků MFO.

Moravskou filharmonii podporuje řada osobností včetně houslisty Václava Hudečka, režisérky Olgy Sommerové nebo hudebního skladatele Ondřeje Soukupa. Ten se k celé záležitosti vyjádřil slovy: „Před několika lety hrála Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Stanislava Vavřínka symfonickou verzi mého muzikálu Johanka z Arku. Byl jsem z jejich výkonu naprosto nadšen. (…) Nyní jsem se dozvěděl, že samostatnost tohoto orchestru má být zrušena a orchestr administrativně kamsi převeden. A tak jsem se o celou kauzu začal zajímat a zjistil jsem existující reálné nebezpečí, že díky záhadným ambicím jednoho politika se doslova navždy vypaří identita a kulturní tradice orchestru, která je zde osmdesát let a na kterou jsou kulturní lidé z Olomouckého kraje opravdu pyšní. Pevně věřím, že se tomu podaří zabránit a doufám, že si olomoučtí občané takový podraz nenechají líbit.”

Foto: zachrantemfo.cz, MFO / Šimon Kadula

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky