KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Verdiho Síla osudu po třiceti letech v MET. Na plátnech kin bude vůbec poprvé english

Série kinopřenosů z Metropolitní opery v New Yorku MET: Live In HD vstupuje do závěrečné fáze. Pozdně romantická opera Síla osudu skladatele Giuseppa Verdiho se i v českých kinech představí v sobotu 9. března jako šesté představení probíhající sezóny. Ke zhlédnutí bude v síti Cinestar, kině Světozor, Bio Central a také v kinech v Hodoníně, Chomutově, Kutné Hoře, Vrchlabí a dalších. Další možnost je zhlédnout záznam 17. března v kině Aero.

V úloze osudem těžce zkoušené šlechtičny, která je nucena opustit milovaného muže, se na prknech Metropolitní opery představí hvězdná Lise Davidsen. Zapovězeného milence Dona Alvara ztvární, poprvé v rámci série kinopřenosů, Brian Jagde a jejího pomstychtivého bratra Dona Carla Igor Golovatenko.

Verdiho Síla osudu je dílem, které se vůbec poprvé představí na plátnech kin, je to ale také prvním uvedením tohoto klasického díla po více než třiceti letech. Novou inscenaci pro Metropolitní operu v New Yorku připravil režisér Mariusz Treliński a ve své vizi naplno využívá možností, jež velké jeviště operního svatostánku nabízí. Monumentální a nadčasovou vizi diriguje Yannick Nézet-Séguin.

Čtyřaktovou operu napsal Verdi na objednávku ředitele carského divadla v Petrohradu, kde s velkým úspěchem Verdi uvedl svou operu Trubadúr. Původně plánoval adaptovat divadelní hru Victora Huga Ruy Blas, ta ale byla tamní cenzurou zamítnuta jako nevhodná. Druhou volbou byla hra španělského dramatika Ángela de Saavedra Don Álvaro čili Síla osudu. Ta už byla schválena. Předlohu do podoby libreta zpracoval Francesco Maria Piave, byla to jeho desátá spolupráce s italským skladatelem. Premiéra se konala 10. listopadu 1862, a to k velké nevoli domácích skladatelů – prostředky vynaložené na uvedení byly totiž mnohonásobně větší než u jejich děl. Následovala uvedení na řadě světových scén, úspěch ale nebyl dostatečný. Sám Verdi navíc nebyl s dílem příliš spokojen a rozhodl se jej upravit. Přepracovaná verze měla premiéru v milánské La Scale v únoru 1869. Není bez zajímavosti, že roli Leonory tehdy zpívala česká sopranistka Tereza Stolzová.

Síla osudu míří do kin celého světa v sobotu 9. března, v České republice v distribuci společnosti Aerofilms.

Foto: MET / Aerofilms

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky