KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Roman Červinka sólistou u Jihočeské filharmonie english

Národní vítěz soutěže Virtuosos V4+ za rok 2022 Roman Červinka vystoupí s Jihočeskou filharmonií. Mladý houslista přednese Brahmsův Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 77 a Jihočeská filharmonie pod vedením Vojtěcha Spurného přidá Symfonii č. 7 A dur, op. 92 Ludwiga van Beethovena. Abonentní koncerty se konají 21. a 22. února v českobudějovickém kostele sv. Anny.

Červinka pochází z rodiny hudebníků, a tak měl k tomuto oboru od mládí velmi blízko. Oba rodiče jsou též úspěšnými houslisty. Otec je koncertním mistrem Jihočeského divadla a matka hraje v Jihočeské filharmonii. „Pamatuji si, že když jsem byl úplně malý, poslouchal jsem rodiče, jak cvičí na zkoušky a koncerty. Jednou se mě zeptali, co bych chtěl dělat, že už jsem dost starý na to, abych začal chodit na nějaký kroužek. Nabídli mi tenkrát fotbal nebo housle a já se bez váhání rozhodl. Od té doby jsem s tátou intenzivně cvičil, někdy i sedm hodin denně,“ vzpomíná Červinka s tím, že hře na housle se začal věnovat už ve čtyřech letech. Nyní studuje budějovickou konzervatoř. 

V soutěži Virtuosos V4+ musel mladý muzikant své schopnosti prokázat před porotou složenou z uznávaných muzikantů. Zasedl v ní například pěvec Plácido Domingo, chorvatský violoncellista Stjepan Hauser, americký dirigent Steven Mercurio nebo klasický kytarista Pablo Sáinz Villegas.

Foto: Facebook / Virtuosos V4+

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky