KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Varhaník a pedagog Karel Paukert obdrží čestný doktorát AMU english

V Sále Martinů Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění bude ve čtvrtek 13. října ve 14 hodin předán čestný titul doctor honoris causa varhaníku Karlu Paukertovi. Čestný doktorát je spolu se jmenováním profesorem a Zlatou medailí rektorky AMU nejvyšším oceněním života a díla, které univerzita uděluje. Čechoameričan Karel Paukert titul obdrží za zásadní přínos rozvoji oboru varhanní hry a za šíření a propagaci české hudby v zahraničí.

Karel Paukert, který se narodil 1. ledna roku 1935, je známý zejména jako varhaník, ale působí také jako umělecký kurátor, hudební pedagog a hobojista.

Po studiích na Pražské konzervatoři ho zásadně ovlivnilo setkání s varhaníkem Gabriëlem Verschraegenem. Přes legální vycestování na Island, kde působil jako první hobojista v tamním Národním orchestru, se rozhodl zakotvit v belgickém Gentu na Královské konzervatoři právě ve třídě profesora Verschraegena, kterého později zastupoval jako varhaník v gentské katedrále svatého Bavona a stal se rovněž jeho asistentem na konzervatoři. V roce 1964 emigroval do USA. Jeho prvním angažmá ve Spojených státech amerických byla pozice asistenta na Washingtonově univerzitě v Saint Louis. Od roku 1968 do 1974 byl profesorem varhanní hry na Northwestern v Evanstonu v Chicagu, od roku 1974 do 2004 zastával funkci ředitele hudební sekce na Clevelandském Museum of Art. Od roku 1976 vyučoval na Hudebním institutu v Cleevelandu, kde byl rovněž až do nedávna varhaníkem a sbormistrem v kostele svatého Pavla. Po roce 1989 se začal pravidelně vracet do České republiky.

V USA se Paukert zasloužil o propagaci české barokní a klasické světské a chrámové hudby a soudobých českých skladatelů. Byl vyznamenán uznáním Americké společnosti skladatelů a nakladatelů za propagaci soudobé hudby (ASCAP), za celoživotní přínos v oblasti hudby obdržel cenu časopisu Northern Ohio Live a uznání „Významný občan“ University Heights v Ohiu. Hudební institut v Clevelandu mu udělil titul doctor honoris causa. V současné době žije v Cleevelandu, vyučuje varhanní hru, koncertuje a píše knihu Paměti, ve které se vrací ke vzpomínkám na dětství a na své hudební kořeny, k osudovým setkáním i touze po svobodě.

Foto: AMU

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky