KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Prezident na Otáčivém hledišti a premiéra na stejném místě english

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově se letos točí již 65. sezónu a organizace ARPIDA, centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, se sídlem v Českých Budějovicích oslavuje 30 let od svého založení. Obě jubilea se symbolicky spojila na benefičním představení Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em), jehož výtěžek poslouží k vypracování stavebního projektu sociálně terapeutických dílen pro dospělé osoby s tělesným a kombinovaným postižením. Mezi diváky byl i prezident Petr Pavel s chotí a stal se tak vůbec prvním prezidentem, který Otáčivé hlediště navštívil. Navíc se na Otáčivém hledišti 5. srpna uskuteční premiéra Egon Schiele – Autoportrét v režii tandemu Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. Jedná se o taneční divadlo, inspirované detaily z obrazů či kreseb Egona Schieleho.

Dne 18. července se český prezident před představením zúčastnil krátkého neformálního setkání v zámecké zahradě poblíž letohrádku Bellarie, kde se setkal s ředitelem Jihočeského divadla Lukášem Průdkem, ředitelem centra ARPIDA Markem Wohlgemuthem i s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou. Pochvaloval si možnost spojení více účelů v jedné události – svoji první návštěvu Otáčivého hlediště, příležitost pobýt v krásném kraji a ještě možnost pomoci dobré věci.

Točna se v Českém Krumlově poprvé točila v roce 1958 čtyřiceti divákům. O rok později bylo diváků již čtyři sta a točnu svou vlastní silou pohánělo čtyřicet vojáků. Zájem o plenérové divadlo byl obrovský. O další rok později se totiž jeho kapacita opět navýšila, a to rovnou o sto procent. Vojáky vystřídal motorový pohon. Po rekonstrukci točny v devadesátých letech, která divákům přinesla větší komfort, uveze Otáčivé hlediště 644 diváků. Zatím posledními úpravami si Otáčivé hlediště prošlo v roce 2020, kdy došlo k opravě elektroinstalace a nosné konstrukce.

Egon Schiele – Autoportrét je název tanečního divadla, které zažije právě na Otáčivém hledišti 5. srpna svou premiéru. Režíruje ho tandem Skutr, který se také podílí na libretu. Jeho hlavním autorem je Jan Kodet, který se ujal i choreografie. Hudbu složil Petr Kaláb. Taneční divadlo je inspirované obrazy či kresbami Egona Schieleho a detaily v nich: dlouhé ruce, pronikavé oči, erotický výraz tváře, dynamické gesto postavy. Dále dílo staví na slovech malířových básní a dopisů. Diváci budou svědky „návratu ducha“ Egona Schieleho do zámecké zahrady v postavě muže hledícího na sebe do zrcadla, tak jako na fotografii z ateliéru z roku 1915. Inscenace láká ke vstupu do světa za zrcadlem v tanečním projektu kombinujícím zvuk, světlo, scénu a pohyb.

Foto: Jihočeské divadlo

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky