KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražské jaro už přijímá přihlášky do soutěže 2020 english

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro 2020 otevírá své brány, už teď je možné posílat přihlášky. Prestižní klání se tentokrát bude konat v oborech fagot a klarinet, a to už tradičně od 7. do 15. května v Praze. Soutěžní podmínky, repertoár i harmonogram najdou zájemci na webových stránkách soutěže. Tam mají k dispozici online přihlášku, ke které ale musejí ještě přidat další přílohy a nahrávky s repertoárem pro předkolo. Uzávěrka přihlášek je 3. prosince 2019.

Účast v porotách nadcházejícího, už 72. ročníku opět přislíbili renomovaní sólisté, pedagogové i orchestrální hráči. Fagotové porotě bude předsedat Carlo Colombo, pedagog na Conservatoire National Superiéur de Musique v Lyonu a dlouholetý člen Lyon National Opera Orchestra. Dalšími členy poroty jsou Bence Bognáyi (pedagog na Hochschule für Musik v Norimberku a sólofagotista Mnichovských filharmoniků), Ole Kristian Dahl (pedagog na Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst v Mannheimu a sólofagotista Swedish National Orchestra), Richard Galler (sólofagotista Vídeňských symfoniků a pedagog na „Mozarteu“ v Salzburku a na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni), Jaroslav Kubita (sólofagotista České filharmonie a pedagog na Janáčkově akademii múzických umění v Brně), Laurent Lefèvre (sólofagotista Orchestre de l´Opéra de Paris a pedagog na Conservatoire National Superiéur de Musique et de Danse v Paříži) a Matthias Rácz (sólofagotista Tohnalle-Orchester Zürich a pedagog na Zürcher Hochschule der Künste).

Klarinetovou porotu povede Harri Mäki (pedagog na Sibeliově Akademii v Helsinkách a bývalý sóloklarinetista Tapiola Sinfonietta), kterého doplní Nicholas Cox (profesor na Royal Northern College of Music v Manchesteru), Igor Františák (pedagog na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě), Johannes Gmeinder (pedagog na Hochschule für Musik v Mainzu a Saaru), Michel Lethiec (pedagog na Conservatoire National Superiéur de Musique et de Danse v Paříži a umělecký ředitel Festivalu Pabla Casalse v Prades), Vlastimil Mareš (sóloklarinetista Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK a pedagog na Akademii múzických umění v Praze) a Masatoshi Tanaka (pedagog na Tokyo Gakugei University).

I pro soutěž v roce 2020 objednalo Pražské jaro novou skladbu pro každý obor. Petr Wajsar píše sólový kus pro fagot a Jan Dušek pro klarinet. Uchazeči přijatí do soutěže je dostanou tři měsíce před jejím začátkem a ve světové premiéře pak zazní během druhých kol, tedy 11. května 2020 v oboru fagot a 12. května 2020 v oboru klarinet. Za nejlepší interpretaci těchto skladeb je také vypsána cena Nadace Český hudební fond. Výsledky výběrového předkola budou zveřejněny nejpozději 20. ledna 2020 na internetových stránkách soutěže.

Foto: Archiv Pražského jara

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky