KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mikulov na týden metropolí mladých klavíristů english

V Mikulově dnes začíná jubilejní 20. ročník klavírních kurzů. Potrvají až do 23. srpna a řadí se k největším akcím svého druhu v Česku. Letos se sjede na osmdesát účastníků. Lektory jsou pedagogové z konzervatoří, vysokých škol a renomovaní interpreti, např. Ivo Kahánek, Karel Košárek, Helena Suchárová – Weiser, Peter Toperczer ml., Jana Labašová nebo Monika Czajkowská, která je současně i ředitelkou kurzů. Posluchače čekají čtyři hodiny výuky klavíru denně a vedle toho lekce improvizace, sborového zpěvu, semináře a přednášky a samozřejmě koncerty účastníků i recitály profesionálních umělců.

Kurzy jsou určené pro široké spektrum klavíristů – jak žáky základních uměleckých škol, kteří se věnují klavíru čistě z amatérského nadšení, tak těm, kteří vážně přemýšlejí o budoucí profesionální kariéře, nebo studentům, kteří se pro uměleckou dráhu už rozhodli a jsou posluchači konzervatoří nebo jedné z akademií múzických umění. Zajímavé je, že se do Mikulova sjíždějí i samotní pedagogové klavírní hry a jako pasivní účastníci si tam rozšiřují své odborné znalosti a rozhled prostřednictvím přednášek, seminářů, konzultací a dalšího programu.

Letošní jubilejní 20. ročník nabízí i bohatý doprovodný program. Zítra nabízí sólový recitál Pavla Zemena, zahraje od sedmi hodin večer v zámeckém sále. Tamtéž se bude konat v úterý večer jubilejní koncert k výročí kurzů nebo ve čtvrtek slavnostní koncert účastníků. Veřejné akce pak zakončí páteční odpolední matiné kurzistů v sále místní ZUŠ. Chystá se také masterclass a přednáška prof. Aleny Vlasákové nebo semináře a přednášky zaměřené na pedagogiku, metodiku a interpretaci, hudebně dramatické představení „Dějiny hudby v kostce“, taneční relaxace, prohlídky města nebo posezení ve sklípku s cimbálovou muzikou a ke koupi budou i různorodé hudební materiály.

Ivo Kahánek absolvoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě ve třídě Mgr. Marty Toaderové a Akademii múzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského. Má za sebou také jeden semestr postgraduálního studia na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama. Kromě svých uměleckých aktivit vyučuje klavír na Akademii múzických umění v Praze a na Fakultě umění Ostravské univerzity. V roce 2004 se stal absolutním vítězem mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a získal řadu ocenění na významných kláních u nás i v cizině (Maria Canals Piano Competition v Barceloně, Vendome Prize ve Vídni, Stiftung Tomassoni Wettbewerb v Kolíně nad Rýnem, Mezinárodní soutěž Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních, Concertino Praga aj.). Je pravidelným hostem mnoha koncertních pódií doma i v zahraničí, včetně prestižních festivalů (BBC Proms Londýn, Beethovenfest Bonn, Encuentro de Santander, Ticino Musica aj.) Pravidelně spolupracuje s Českou filharmonií a má za sebou úspěšná vystoupení s BBC Scottish Symphony Orchestra Glasgow, Orchestrem WDR Kolín nad Rýnem, Symfonickým orchestrem Hlavního města Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Pražskou komorní filharmonií, Filharmonií Brno a mnoha dalšími.

Monika Czajkowská vystudovala konzervatoř v Brně ve třídě prof. Jiřího Doležela a Mgr. Josefy Hlouškové. Pedagogickou činnost začala na ZUŠ v Mikulově, v současné době působí na ZUŠ Jaroslava Kvapila v Brně, kde je současně zástupkyní ředitele. Na svém kontě má řadu pedagogických úspěchů ze soutěží (Amadeus Brno, Prague Junior Note Praha, Per quattro mani, Virtuosi per musica di pianoforte, aj.) Od r. 2003 vyučuje pedagogickou praxi a od r. 2006 také metodiku na Konzervatoři Brno. O své zkušenosti zejména s mladšími dětmi se dělí také v rámci přednášek na Klavírních sobotách při Konzervatoři Brno. Stála u zrodu Klavírních kurzů Mikulov v r. 2000 a v jejich čele stojí už 14 let. V posledních letech se tam také částečně věnuje pedagogické práci, zvláště s těmi nejmladšími.

Helena Suchárová – Weiser získala hudební základy u prof. Aleny Vlasákové v Brně, absolvovala Pražskou konzervatoř u Dr. Jaromíra Kříže a AMU ve třídě prof. Ivana Klánského. Studium dovršila půlročním pobytem na Roosevelt University v Chicagu. Získala vysoká ocenění v mnoha soutěžích (např. v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga, Beethovenově soutěži, Chopinově soutěži, Interpretační soutěži). Několikrát se stala stipendistkou Mistrovských kursů Malcolma Fragera na festivalu v Lucernu. Pravidelně vystupovala na koncertních podiích doma i v zahraničí, s úspěchem koncertovala na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, na Chopinově festivalu v Mar. Lázních i v Polsku a na mnoha dalších. Je zvána do porot mezinárodních klavírních soutěží. Velký důraz klade na komorní hru. Vystupuje především se členy Vlachova kvarteta Praha. S německým klarinetistou Christofem Reiffem hrají nejen v stálém duu (Duolissimo), ale také v klarinetovém triu. Dále spolupracuje se Stamicovým kvartetem nebo s Českým komorním orchestrem.

Jana Labašová absolvovala na Konzervatoři v Brně – obor Hra na klavír. Na ZUŠ Hranice působí od roku 1991 jako učitelka hudebního oboru. V roce 2000 napsala muzikál pro děti „Sněhurka“ a v roce 2009 „Růženka“. Dále se věnuje skladbě a aranžování hudby pro sbor a komorní soubory. Je autorkou mnoha hudebně dramatických programů pro děti v rámci ZUŠ Hranice. Na klavírních kurzech v mikulově vyučuje improvizaci.

Karel Košárek vystudoval konzervatoř v Kroměříži a Akademii múzických umění v Praze. Svá studia zakončil v USA (SMU Dallas), kde získal diplom Artist Certificate a titul Master in Music. Karel Košárek obdržel ceny na mnoha mezinárodních soutěžích, je laureátem soutěže Walter Naumburg v New Yorku (1997). Aktivní je mezinárodně, má za sebou recitály v New Yorku, Dallasu, Palm Beach, Calgary, Tel Avivu, Petrohradu a Bangkoku nebo v Japonsku. Vystupoval také na mezinárodních hudebních festivalech a spolupracoval s předními orchestry, mezi které patří Česká filharmonie, Pražská komorní filharmonie, Symfonický orchestr FOK, Nagoya Philharmonic Orchestra, St. Petersburg Chamber Orchestra, Sinfonietta Cracovia.

Peter Toperczer mladší je absolventem Pražské konzervatoře u prof. Františka Maxiána a Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze ve třídě profesorů Jana Panenky a Petera Toperczera st. Měl také možnost spolupracovat s Ivanem Moravcem. Studium HAMU ukončil červeným diplomem a jako jeden z nejlepších studentů ročníku získal cenu Sažinové-Pochlebinové. V roce 1989 získal 1. cenu na Chopinovské klavírní soutěži v Mariánských Lázních. Pravidelně se zúčastňoval klavírních kurzů v Piešťanech, kde pracoval pod vedením E. Indjice, H. Czerny-Stefanské, M. Lapšanského a L. Bermana. Ve finále mezinárodní klavírní soutěže B. Smetany získal III. cenu a cenu Václava Holzknechta za nejlepší provedení české hudby. V roce 1994 obdržel stipendium firmy Yamaha, v následujícím roce byl stipendistou Českého hudebního fondu. Nyní vyučuje pedagogickou praxi na HAMU v Praze a hru na klavír na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy, s žáky těchto škol získal mnohá ocenění na českých i zahraničních klavírních soutěžích.

Foto: archiv kurzů

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky