KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Moravský podzim – Arménie, Glass a Novák 100 english

„Připraven je recitál klavíristky Dory Novákové-Wilmington, skladatelovy dcery, a basisty Richarda Nováka, jeho bratrance.“

„Zazní dvanáctá symfonie Philipa Glasse, kterou v české premiéře uvedla Filharmonie Brno na letošním Pražském jaru, ale kvůli covidu bez publika v sále.“

„Považují Arménii za hudební velmoc, chtějí připomenout třicáté výročí její nezávislosti a vyjádřit válkou zmítané zemi podporu.“

Hudba Jana Nováka, arménských autorů a moderních minimalistů. Zdánlivě nesouvisející témata tvoří ve třech akcentech jedinečnou a nevšední, různorodou i provázanou dramaturgii festivalu Moravský podzim, který od 1. do 17. října pořádá Filharmonie Brno. Program obsahuje orchestrální a komorní koncerty, divadelní představení, recitály projekce i akce pro děti. Podle dramaturga Vítězslava Mikeše nemá jít o přehlídku hvězd, ale o festival, jehož hlavní hodnotou je zajímavá a neotřelá linie a sestava programu nalezená jen pro tuto příležitost. 

Od narození Jana Nováka, který před emigrací v roce 1968 prožil dvě desetiletí tvůrčího života v Brně, uplynulo letos sto let – čtěte v SeriáluPlus Klasika v souvislostech. Součástí Moravského podzimu bude víkendový hudební maraton Joannis Novak 100, který od 8. do 10. října nabídne nejen jeho vlastní tvorbu, ale také pět světových premiér komorních děl na jeho latinské verše, projekci filmu s Novákovou hudbou a recitál klavíristky Dory Novákové-Wilmington, skladatelovy dcery, a basisty Richarda Nováka, jeho bratrance, letos devadesátiletého. Národní divadlo Brno k tomu chystá premiéru inscenace Kočár do Vídně, vycházející ze stejnojmenného filmu Karla Kachyni, ke kterému Jan Novák napsal hudbu.

  

V prvním večeru 51. ročníku festivalu zazní Novákovy Filharmonické tance, které napsal v roce 1956 pro právě ustavenou Státní filharmonii Brno, v premiéře zazní Noční hudby od Kurta Schwertsika a pak nejnovější, v pořadí už dvanáctá symfonie Philipa Glasse, kterou v české premiéře uvedla Filharmonie Brno na letošním Pražském jaru, ale kvůli covidu bez publika v sále. Sólistkou Glassovy skladby i v Brně bude známá beninská zpěvačka Angélique Kidjo, pro kterou dílo vzniklo.  

„Tatínka jsem jako dítě samozřejmě vnímala jinak, než jak ho můžu vnímat teď, s odstupem, a třeba i očima nebo ušima festivalu. Jsem za tu možnost vděčná. A je mi samozřejmě líto, že se té slávy, které teď požívá, nedožil…,“ prohlásila během úterní tiskové konference Dora Nováková v Německu prostřednictvím online spojení. Dodala, že Moravský podzim považuje za skvělý festival, protože nezapomíná na jednu věc důležitou pro hudbu: staví mosty, a to mezi žánry, generacemi i zeměmi.

Novákovo dílo mělo být podle dramaturga Vítězslava Mikeše už dávno běžnou součástí tuzemského koncertního provozu, potažmo i českým exportním „artiklem“, a to zdaleka nejen proto, že je svým převážně neoklasickým pojetím posluchačsky velmi vstřícné. „Pohříchu se však nachází víceméně v podobně upozaděném postavení, jaké má dnes latina, kterou Novák miloval, zhudebňoval, plynule jí hovořil a psal v ní texty,“ uvedl Mikeš.

Jan Novák, umělecky ovlivněný Bohuslavem Martinů, byl výrazným představitelem doznívajícího hudebního neoklasicismu, jednoho z hlavních směrů první poloviny dvacátého století. Minimalismus, druhá programová linie letošního ročníku, je směrem, který postupně převzal vůdčí pozici v druhé polovině století. Moravský podzim nabídne možnost srovnat současné minimalistické trendy v americké, české a ruské hudbě, a to mimo jiné v tvorbě Philipa Glasse, Víta Zouhara a Vladimira Martynova, od něhož zazní pozoruhodné oratorium Děti vydry.

       

Pořadatelé se také soustředí na arménskou kulturu. Nejen proto, že považují Arménii za „hudební velmoc“, ale i proto, aby připomněli třicáté výročí její nezávislosti, získané po rozpadu Sovětského svazu, a aby vyjádřili válkou zmítané zemi podporu. Do Brna přijede soubor The Naghash Ensemble a Arménská filharmonie, která na poslední večer chystá skladby Arama Chačaturjana, Aveta Terterjana a Tigrana Mansurjana, který má úzké umělecké kontakty s Filharmonií Brno a píše pro ni teď na objednávku novou skladbu.

Moravský podzim se koná pojednapadesáté. Vznikl v roce 1966, Filharmonie Brno převzala jeho organizování jako bienále v uplynulém desetiletí.

Foto: Jiří Jelínek, Kidjo.com, Filharmonie Brno

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky