KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Filmové evergreeny s Jonasem Kaufmannem a ČNSO english

Jonas Kaufmann je jedním z největších současných tenoristů. A v elitní kategorii už prodlévá úctyhodných dvacet let. Pražský divák bude mít znovu možnost ho slyšet 23. února ve Smetanově síni Obecního domu, kdy zpěvák přiveze pořad filmové hudby. Uměleckými partnery slavnému pěvci budou Český národní symfonický orchestr s dirigentem Jochenem Riederem. Koncert pořádá agentura Nachtigall Artists.

Jonas Kaufmann – nedávný exkluzivní rozhovor pro portál KlasikaPlus.cz čtěte ZDE – do Prahy přijíždí v rámci evropského turné se svým novým albem Sound of Movies, které nahrál s Českým národním symfonickým orchestrem a svým dvorním dirigentem Jochenem Riederem. Ti vystoupí i na koncertu 23. února ve Smetanově síni, kdy Jonas Kaufmann vzdá hold velkým skladatelům filmové hudby. „Ponořit se na pár hodin do tohoto světa a zapomenout na všechno kolem je neuvěřitelně fascinující – podobně jako v divadle nebo opeře,“ říká Kaufmann o klasické filmové hudbě. „Po mnoho let jsem hodně cestoval, často sám týdny a měsíce v cizích městech na druhém konci světa. Kromě muzeí to bylo kino, jenž uchvátilo mou představivost a dalo mi šanci pobavit se, když jsem byl sám.“ Jonas Kaufmann se do filmové hudby zamiloval prostřednictvím předních tenorů z výmarské éry Josepha SchmidtaRicharda Taubera, stejně jako vznešených orchestrací velkých filmových skladatelů zlatého věku, jako jsou Erich KorngoldMax Steiner, kteří čerpali z odkazu PuccinihoStrausse. Kaufmann vnímá, že jeho posláním a možná i povinností je snažit se oslovovat ty, kteří by se jinak koncertům vážné hudby spíše vyhýbali – a místo toho šli třeba do kina.

Exkurze všemi etapami filmové hudby nabídne evergreeny jako jsou Moon river Henryho MancinihoJohnyho Mercera (Snídaně u Tiffanyho), Edelweiss Richarda RodgerseOscara Hammersteina II (The Sound of Music), Singin’ in the rain Ignacia Herberta BrownaArthura FreedaStrangers in the night Berta Kaempferta, Charlese SingletonaEddieho Snydera, hudbu Nina RotyEnnia Morriconeho a nejslavnější melodie z filmů s Mariou Lanzou.

Tenorista Jonas Kaufmann je jednou z nejžádanějších hvězd operní i koncertní scény současnosti. Ve svém repertoáru má přes sedmdesát rolí, které ztvárnil v předních světových operních domech, jako jsou milánská La Scala, newyorská Metropolitní opera, Vídeňská státní opera, londýnská Covent Garden a samozřejmě i jeho domovská Bavorská opera. Za své nahrávky oper i písní získal mnoho ocenění včetně Diapason d’or či Opus Klassik. Jonas Kaufmann nahrává exkluzivně pro label Sony Classical; od roku 2013 vydal celkem šestadvacet alb. To nejnovější, které se na trhu teprve objeví, vzniklo právě ve spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem.

Foto: Facebook - Müpa Budapest / Nagy Attila

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky