KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy v pátek a v neděli premiéruje Legendu z Mlžných hor s hudbou Jana Kučery english

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci přichází s novým rodinným projektem, který spojuje všechny tři jeho soubory – činohru, operu i balet. Světové premiéry představení Legenda z Mlžných hor jsou naplánovány na pátek 20. května a na neděli 22. května. Jedná se o příběh o třech rozlišných národech, které jsou alegorií pro umělecké soubory libereckého divadla. Autorský text začal vznikat v době tvrdého lockdownu a podíleli se na něm dramaturgové Lenka Chválová a Jiří Janků, hudbu k jejich libretu zkomponoval Jan Kučera.

Ústředními hrdiny nové inscenace jsou tři sourozenci – děti, které přicházejí o rodiče, prchají z bezpečného světa lidí a vydávají se do neznáma hledat mámu a tátu. Svět lidí řídí lehce totalitně-populistický Starosta a jeho mocná Dáma. Děti procházejí bouří na hřebenech hor a objevují cizí světy dávných sousedů, čelí strachu, pochybám i nutkání vrátit se do bezpečí. Přesto se nevzdávají a jejich cesta za rodiči působí každým krokem a rozhodnutím změnu celého světa. Setkávají se s řadou zvláštních bytostí a odemykají mnohé zapovězené dveře, aby nakonec našly odpověď pro všechny trpící a zázračný lék pro každou duši. Legenda z Mlžných hor je určena pro rodiny s dětmi od pěti let.

Když jsem před rokem stála před naším operním souborem a pokoušela se poprvé v životě režírovat operu, tajil se mi dech z té krásy, které jsou operní lidé schopni. Denně chodím do své kanceláře kolem baletního sálu a často se před jeho dveřmi zastavuji a hledím s údivem a obdivem na práci tanečníků. A pak se ráda vracím domů ke svým, kteří bádají, pracují s emocí, umí diváky rozplakat i rozesmát,“ vysvětluje prvotní motivaci pro vznik nového projektu šéfka činohry a režisérka inscenace Kateřina Dušková. „Toužila jsem našim divákům zprostředkovat všechno, s čím se denně setkávám na našich chodbách – hudbu, zpěv, tanec a herce ruku v ruce s kouzly a zázraky, na které nesmíme přestávat věřit,“ doplnila s tím, že režijně spolupracovala se šéfkou operního souboru Lindou Hejlovou Keprtovou.

Původně chtěli dramaturgové pro takový velký ansámbl najít dílo nebo alespoň žánr, který by měl rovnocenné zastoupení taneční, hudební i herecké složky. „Záhy jsme zjistili, že takový žánr prostě neexistuje. Velkolepé muzikály vždy podřizují jedno umění druhému,“ říká dramaturgyně a spoluautorka scénáře Lenka Chválová. Tvůrci si tedy museli vytvořit vlastní autorský text, v němž bude každý soubor zastoupen a reprezentován přesně tak, jak si zaslouží.

Dramaturg a spoluautor scénáře Jiří Janků uvedl, že jedna z prvních věcí, která tvůrčí tým napadla, bylo obrátit se k žánru fantasy. Jednak je poměrně oblíbený, a především dává šanci propojit hudbu, tanec i slovo do smysluplného tvaru. „Chtěli jsme vytvořit alegorii dnešního neklidného světa, který má spoustu trápení a starostí a potřebuje nějakou naději, lék,“ dodal Janků.

Hudební zpracování měl na starosti skladatel Jan Kučera. Sám o Legendě říká: „Libreto dramaturgů Lenky Chválové a Jiřího Janků bylo psáno doslova na míru pro tři soubory DFXŠ. Snažil jsem se vytvořit výrazná hudební témata, ta látka je v podstatě pohádková a sluší jí v dobrém slova smyslu nekomplikovanost. Byla zde představa rodinného představení, tomu tedy odpovídá i zpracování písní, árií či baletních čísel.“

Foto: Fb divadla, Radek Teope Drbohlav, Lukáš Trojan

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky