KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Světová premiéra opery Jana Jiráska v Jihočeském divadle english

Poslední měsíc v roce zahájí 6. prosince operní soubor Jihočeského divadla výjimečnou událostí. Ve světové premiéře opery Komenský, psané přímo na objednávku Jihočeského divadla, ožije hluboký lidský příběh světové historie. Premiéra se uskuteční v Domě kultury Metropol.

Hudbu opery Komenský zkomponoval držitel dvou Českých lvů Jan Jirásek, režie se ujal umělecký šéf opery Tomáš Ondřej Pilař. Nejedná se o jejich první spolupráci, profesně se setkali již nad světovou premiérou opery Broučci v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla, již hudebně nastudoval dirigent Jiří Štrunc, stejně jako je tomu v případě Komenského. Autorem libreta zcela nové opery je Tomáš Jarkovský.

Osobnost Komenského byla především kvůli minulému režimu zanesena mnoha různými konotacemi, jeho význam byl redukován primárně na oblast pedagogiky. V současné době však prochází výraznou rehabilitací. Na pozadí neklidného 17. století, třicetileté války, morových ran a náboženské netolerance se Komenský otevírá nejen jako pedagog, ale především jako významný myslitel, filozof, kazatel i spisovatel, který i přes těžké zkoušky osudu nikdy neztratil naději a snahu dojít k ideálu lidství.

Opera Komenský bourá stereotypy jak o tomto žánru, tak o Komenském samotném. Tohoto slavného muže zde zastiháváme v době, kdy mu bylo třicet let, přišel o ženu a své dvě děti. A kromě svědectví o velké tragédii je to zároveň svědectví o naději,“ prozradil režisér inscenace Tomáš Ondřej Pilař. Slovy dramaturga inscenace Marka Pavlíčka skrze tuto světovou premiéru divák vstupuje do zcela nového vnímání operního času plného filmových střihů. Čím osobnost Komenského přesvědčila autora opery Jana Jiráska? „Mě osobně na Komenském nejvíc fascinovalo to, jak celý život tlačil do kopce ten Sisyfův kámen a vlastně si byl vědom, že ta jeho myšlenka všenápravy je neuskutečnitelná. Ale je věčná.

Foto: ze zkoušky / P. Zikmund

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky