KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkovo kvarteto oslaví pětadevadesátiny spoluzakladatele tělesa english

Profesor Jiří Kratochvíl – zakládající člen Janáčkova kvarteta a emeritní pedagog Janáčkovy akademie múzických umění – oslavil 8. prosince 95 let. Janáčkovo kvarteto proto u této příležitosti pořádá gratulační koncert, koná se 13. prosince v 19:30 v aule JAMU. Laudatio přednese jeden z bývalých členů Janáčkova kvarteta, profesor Adolf Sýkora. Jako host ve Dvořákově Smyčcovém kvintetu Es dur vystoupí i Bohuslav Matoušek.

Profesor Jiří Kratochvíl se narodil v roce 1924 v Ivančicích. Na brněnské konzervatoři studoval napřed housle, Janáčkovu akademii múzických umění ale absolvoval už jako violista. V roce 1947 stál u vzniku Janáčkova kvarteta, u kterého pak působil dlouhých 42 let. Vedle toho byl také koncertním mistrem violové skupiny v orchestru Národního divadla v Brně a sólovým violistou, který vystupoval s předními českými symfonickými orchestry i komorními soubory. Významně se zasloužil o provádění soudobé hudby na českých koncertních pódiích. V roce 2006 se stal laureátem Ceny města Brna v oboru hudba.

Janáčkovo kvarteto v současné době hraje ve složení Miloš Vacek a Richard Kružík housle, Jan Řezníček viola a Břetislav Vybíral violoncello. V roce 1947 ho založili Jiří Trávníček, Miroslav Matyáš, Jiří KratochvílKarel Krafka, tehdy studenti brněnské konzervatoře, která vznikla právě díky Leoši Janáčkovi. Vůbec první vystoupení měli 21. října téhož roku. První úspěchy se dostavily už v roce 1955 při zájezdu do Egypta, Libanonu, Řecka a Sýrie a rok nato na koncertě v Západním Berlíně. Téhož roku pak byly sloučeny Symfonický orchestr kraje Brněnského se Symfonickým orchestrem brněnského rozhlasu a vznikla Státní filharmonie Brno, nynější Filharmonie Brno. Tam se Janáčkovo kvarteto stalo komorním souborem na plný úvazek a jeho členové byli zbaveni orchestrálních povinností. V roce 1957 natočilo Janáčkovo kvarteto svou debutovou desku. Soubor dosáhl řady ocenění: Krajská cena Leoše Janáčka (1956), Řád práce (1960), Cena osvobození města Brna (1962), Grand Prix du Disque (1964, 1965), Preis der deutschen Schallplattenkritik (1965), Cena svazu československých skladatelů (1966), Cena Supraphonu za nejlepší nahrávku roku (1969), Národní cena (1979).

Zajímavé je, že toto těleso není prvním nositelem Janáčkova jména. Kvarteto se stejným názvem vzniklo už v roce 1934 také v Brně, vytvořili ho hráči Rozhlasového orchestru a Zemského divadla J. Holub (1. housle), J. Kuchař (2. housle), J. Gotthard (viola) a J. Petzný (violoncello). Po čtyřech letech ale kvarteto zaniklo.

Foto: Archiv souboru, Wikipedie (MrBrbla1 – CC BY-SA 3.0)

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky