KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Princezna Hyacinta v Liberci english

Princezna Hyacinta je celovečerní balet Oskara Nedbala. Premiéra se konala v roce 1911 v Národním divadle v Praze, choreografii a režii zajistil Achille Viscusi. Nyní balet ožije v Divadle F. X. Šaldy v Liberci v režii a choreografii Mariky Blahoutové. Nedbalovu kompozici doplní hudba Zbyňka Matějů, scéna je dílem Lucie Loosové a kostýmy Josefa Jelínka. Premiéry se budou konat v pátek 31. března a v neděli 2. dubna.

Děj baletu je umístěn na hrad Trosky, jehož tajemství láká dodnes. Vesnický kovář touží získat bájný poklad a dostává se tak na hrad. Potkává krásnou princeznu Hyacintu, kterou unese černokněžník Aratron. Při pokusu o její vysvobození se dostává až do bájné říše Hyacint. Pohádkovému příběhu nechybí humor, dramatické momenty, dokonce ani láskyplný závěr,“ uvádí DFXŠ.

Plakát k premiéře Princezny Hyacinty vytvořil výjimečný malíř a grafik Alfons Mucha, který jej zaplnil řadou skrytých významů a symbolů. Je zřejmé, že šlo o dílo (jako Mozartova Kouzelná flétna) s přesahy do jiných „nedivadelních“ souvislostí. Nádherná secesní Princezna Hyacinta Alfonse Muchy se stala nedílnou součástí našeho výtvarného bohatství. Byla by škoda, kdyby stejnojmenný kouzelný Nedbalův balet upadl v zapomnění.

Foto: Serghei Gherciu, Divadlo F. X. Šaldy BALET

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky