KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Kontinuální hudba Lubomyra Melnyka na Pražské konzervatoři english

Ve středu 28. února vystoupí na Pražské konzervatoři původem ukrajinský klavírista a skladatel Lubomyr Melnyk. Čtyřiasedmdesátiletý umělec žijící v Kanadě, označovaný za proroka klavíru, je považován za jednoho z nejinovativnějších klavíristů současnosti. Vyvinul zcela nový jazyk nazvaný kontinuální hudba vycházející z minimalismu a posunul významně technické hranice klavírní hry. V Sále Pražské konzervatoře se Melnyk představí od osmi hodin večer.

Melnyk se narodil v roce 1948 v uprchlickém táboře v Mnichově a klavíru propadl již v raném věku. Když se jeho rodina po spuštění železné opony vystěhovala do Kanady, začal dostávat první lekce hry na tento nástroj. Po studiu klasického klavíru a absolvování latiny a filozofie na St Paul’s College ve Winnipegu přesídlil Melnyk na počátku sedmdesátých let do Paříže. Bez domova a v zoufalé existenční nouzi se živil tím, že doprovázel na lekcích tance soubor vedený experimentální choreografkou Carolyn Carlsonovou. Tato zkušenost se pro něj stala jakýmsi prozřením a dovedla jej k vytvoření nového druhu hudby, spontánní a improvizované, nereagující na strnulé klasické konvence, ale na rozvíjející se tanec. Pomocí sustain pedálu vytvářel ozvěnu a dozvuk, a tak proměňoval volně plynoucí kaskády tónů v hypnotické zvukové vlny. Nakonec pro tento nový styl našel název kontinuální hudba, který používá dodnes.

Kritici v Melnykově hudbě spatřují vliv Raviho Shankara a dalších indických stylů, stejně jako naléhavé, repetitivní textury průkopníků minimalismu, jako jsou Steve ReichPhilip Glass. Sám Melnyk uvádí svůj dluh vůči americkému skladateli Terrymu Rileymu, zejména legendární skladbě In C z roku 1964, která mu podle jeho slov „otevřela svět“. Stejně tak se v Melnykově hudbě objevují i motivy tradiční ukrajinské lidové hudby.

Vedle kompoziční práce si Lubomyr Melnyk svoji popularitu získal i jako výjimečný klavírní virtuos, který je držitelem dvou světových rekordů ve hře na klavír. S devatenácti a půl tóny za sekundu zahranými oběma rukama je nejrychlejším klavíristou světa a podobně podivuhodných je téměř devadesát čtyři tisíc not zahraných během jedné hodiny.

Melnykova hudba vychází z tradiční klasické klavírní techniky, s reminiscencemi na LisztaBrahmse, ale zároveň reflektuje mnoho vlivů východní filozofie a minimalistické hudby, které spojuje do originální směsi moderních romantických harmonií a melodií využívající plný přirozený hlas klavíru. Jeho cesta k popularitě byla překvapivě dlouhá, u nezávislých značek natáčí desky od roku 1979, ale Illirion, své první album pro Sony, vydal až ve svých osmašedesáti letech roku 2016.

Pražský koncert Lubomyra Melnyka pořádá společnost Rachot Production, která stojí například za Respect Festivalem zaměřeným na oblast world music.

Foto: Facebook / Dawid Linkowski / GTS, archiv umělce

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky