KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mozartovy vídeňské klavírní koncerty v podání Lukáše Klánského english

„Ve dnech 17. a 18. srpna natáčela Komorní filharmonie Pardubice v nově pojmenovaném Fibichově sále v Chrudimi.“

„To, že se Klánský ujal nejen role klavíristy, ale i dirigenta, je v podstatě stylové, protože to takto jistě dělal i sám Mozart.“

„Režisérem projektu je pardubický rodák Patrik Ulrich.“

Pardubická filharmonie natočila v Chrudimi tři klavírní koncerty Wolfganga Amadea Mozarta s klavíristou Lukášem Klánským, který se zhostil i role dirigenta. Nejednalo se jen o natáčení zvuku, ale i o obrazu, tedy videa – filmu. Krásný Fibichův sál posloužil nejen vynikající akustikou, ale i honosným fotogenickým interiérem. Klánský hrál na koncertní křídlo Antonín Petrof, poslední špičkový model královéhradecké společnosti na výrobu klavírů.

Ve dnech 17. a 18. srpna natáčela Komorní filharmonie Pardubice v nově pojmenovaném Fibichově sále (od 17. února 2020, dříve Velký sál) v Regionálním muzeu v Chrudimi tři takzvané vídeňské klavírní koncerty Wolfganga Amadea Mozarta ‒ konkrétně č. 11 F dur KV 413, č. 12 A dur KV 414č. 13 C dur KV 415. Všechny jsou třívěté s pomalou střední větou.

Nejdříve napsal Mozart Koncert v A dur (1782), který je asi nejznámější, další dva až po něm, v letech 1782‒1783. Smyčcové obsazení každého kusu doplňují dřevěné dechové nástroje a lesní rohy, Koncert v C dur i tympány a dvě trubky. Označení „vídeňské“ nesou díky místu svého vzniku a také premiéry. Jsou sice považovány za raná díla, nicméně tato trojice koncertů představuje určitý posun v Mozartově koncertantní tvorbě: krystalizuje v nich samostatná orchestrální expozice, klavírní part obsahuje mnoho sólových kadencí a vstupů, čímž se zvyšuje jeho virtuozita. To, že se Lukáš Klánský ujal nejen role klavíristy, ale i dirigenta, je v podstatě stylové, protože to takto jistě dělal i sám Mozart. Sloučení sólistické i dirigentské role je dnes ostatně moderní – činí tak Daniel Barenboim, Mitsuko Uchida, Vladimir Ashkenazy, hornista Radek Baborák a jiní.

Film, který je výsledkem audio-video natáčení, se pravděpodobně objeví i ve vysílání jedné ze stanic České televize, bude-li aktérům přát štěstí. Režisérem projektu je pardubický rodák Patrik Ulrich.

Krátkou ukázku tohoto počinu zveřejnil management orchestru v těchto dnech na facebookovém profilu Komorní filharmonie Pardubice, aby potěšil své příznivce.

Lukáš Klánský je český klavírní virtuóz a nově i dirigent, který pochází ze známé muzikantské rodiny Ivana Klánského, jehož je žákem i kolegou. Vyučuje na pražské HAMU a věnuje se koncertní činnosti. Je členem prestižního Lobkowicz tria spolu s Janem MráčkemIvanem Vokáčem.

Foto: Fb KfP, KlasikaPlus

Petr Vacek (I.)

Petr Vacek (I.)

Varhaník, sbormistr, pedagog

Absolvoval Konzervatoř Pardubice v oborech hra na varhany a dirigování a JAMU v Brně taktéž ve dvou hlavních oborech, a to ve hře na varhany a dirigování orchestru. V rámci toho se věnoval i dirigování sboru, a to u předních českých sbormistrů. Je koncertně činný jako sólista (Teplické varhanní léto, Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka v České Třebové, Bachův varhanní podzim, Litoměřické varhanní léto), doprovází také sólisty i pěvecké sbory, diriguje orchestry a sbory (Královéhradecký komorní orchestr, Smíšený pěvecký sbor Josef Bohuslav Foerster Přelouč). Obdržel cenu Sbormistr-junior v roce 2013 od Unie českých pěveckých sborů za přínosnou sbormistrovskou činnost. Velmi ho baví také hudební pedagogika, jíž se věnuje na ZUŠ Habrmanova v Hradci Králové. V minulosti účinkoval ve hře Petera Schaffera Amadeus ve Východočeském divadle Pardubice, kde hrál menší roli. Dálkově se věnuje studiu Muzikologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Od září 2021 je pedagogem Konzervatoře Pardubice.



Příspěvky od Petr Vacek (I.)



Více z této rubriky