KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Na shledanou! Police Symphony Orchestra zítra ukončí karanténní trilogii english

Mladí hudebníci z Police nad Metují po dlouhé době zahrají zítra, v neděli 13. června, od 17 hodin před diváky. Venkovním koncertem s názvem Na shledanou! završí covidovou trilogii projektů Na slyšenou! a Na viděnou!

Pořadatelé uvádějí, že toužebně očekávaný návrat Police Symphony Orchestra před publikum se uskuteční druhou červnovou neděli v domácí Polici nad Metují na sjezdovce Nebíčko. Orchestr pro návštěvníky chystá více než hodinový hudební program s veřejným představením a křtem publikace, která mapuje desetiletí existence tělesa.

Za malý zázrak považuje zakladatelka PSO Petra Soukupová, že se v karanténě k orchestru připojilo několik nových členů, kteří už se zapojili také do zkoušení. „Myslím, že na návrat budeme připraveni v plné síle. Naposledy jsme se s diváky viděli na Sousedské v loni v září, což je už 9 měsíců. Těšíme se, že se všichni zase potkáme, že budeme hrát naživo, živým lidem, živou hudbu. To žádný digitální počin nenahradí,“ dodává.

Pandemie kulturní život orchestru utlumila jen zdánlivě. Členové PSO na počátku roku vyslali signál, že o kulturu hodlají pečovat, a dali o sobě vědět projektem „Na slyšenou!“, kdy prostřednictvím místních rozhlasů živě zahráli do více než osmdesáti měst a obcí po celé České republice. Pár týdnů na to navázali přípravou a realizací druhé části projektu „Na viděnou!“. Nehráli sice živě, ale vybrali několik koncertních skladeb, které ukryli do výtvarně zpracovaných QR kódů. Prostřednictvím plakátů ve více než 220 zapojených místech si je mohl prohlédnout každý, pomocí mobilního zařízení. O obou projektech jsme psali zde.

Orchestr se také zapojil do mezinárodního projektu Strings4All. Ten jsme našim čtenářům přiblížili zde. Jeho cílem je získat použité, stále funkční struny a poslat je mladým hudebníkům do zemí, kde toto vybavení není zdaleka tak dostupné a samozřejmé jako u nás. První kolo sbírky, do které se zapojily například Česká filharmonie, Janáčkova filharmonie Ostrava či Filharmonie Hradec Králové, vynesly přesně 808 strun pro muzikanty ve Venezuele a Kolumbii.

V době, kdy nemocnice praskaly ve švech a zdravotnický personál byl na konci svých sil, se dobrovolníci z řad orchestru rozhodli podpořit a hudbou potěšit právě je. „Malá kapela se od února do května, vždy podle počasí, vydávala s krátkým repertoárem do areálu náchodské nemocnice a hrála lékařům, sestřičkám i pacientům. Po mírném rozvolnění se pak ještě vypravila na minitour po nemocnicích v Broumově, Jičíně, Ústí nad Orlicí, Chrudimi, v Mělníku a zavítala i do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Všude tam se hrálo pod okny,“ uvádí PSO, který už teď plánuje také prázdninový program. Ve středu 18. srpna zahájí Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci společným koncertem s Tomášem Klusem a na konec léta připravuje druhý ročník „Sousedské“ v Polici nad Metují. Další podrobnosti o koncertech a činnosti Police Symphony Orchestra najdete na webu a sociálních sítích tělesa.

Foto: Fb orchestru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky