KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Bouda jako hlavní atrakce oslav Jihočeského divadla english

Jubilejní 100. výročí slaví v letošní sezóně Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Slaví také 200 let historické budovy a 70 let fungování Malého divadla. Středobodem oslav je otevření divadelního areálu Bouda, který se v těchto dnech dokončuje na Mariánském náměstí. První premiérou bude 21. Listopadu Smetanův Dalibor. Bouda nabídne divákům do konce roku čtyři premiéry opery, činohry, baletu a předvánoční hry v podání Malého divadla. Poukáže také na to, že v Českých Budějovicích měla nová divadelní budova vyrůst už v 60. letech minulého století.

V historických souvislostech je Bouda symbolem velkých nadějí. Předcházela stavbě Národního divadla a v oblasti živého umění sehrála před jeho postavením svoji nezastupitelnou roli tím, že uváděla české hry. Bouda v Českých Budějovicích odkazuje místem, kde nyní stojí, na plánovaný vznik nové divadelní budovy na Mariánském náměstí na začátku druhé poloviny minulého století. „Hledali jsme cestu, která bude zároveň nadějí pro budoucnost. Proto jsme se rozhodli oživit myšlenku na stavbu nového divadla a proto jsme se rozhodli postavit divadlo prozatímní. A Mariánské náměstí už nebylo volbou, ale s ohledem na minulost samozřejmostí. Na tomto náměstí se již v šedesátých letech minulého století připravovala stavba nového divadla. Při přípravě staveniště došlo dokonce k demolici dvou domů, ale stavba nakonec zahájena nebyla. Je to místo s minulostí, které hledá svoji budoucnost.“, říká o volbě místa ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

O Slavnostní otevření prostoru Boudy se ve čtvrtek 21. listopadu v sedm hodin postará historicko-romantická opera Bedřicha Smetany Dalibor. Operní soubor divadla uvádí adaptaci legendárního českého režiséra, držitele dvou Oscarů, Miloše Formana s novým libretem Pavla DrábkaTomáše Studeného. V hudebním nastudování Maria De Rose a režii Tomáše Studeného se představí v alternacích Dalibora Aleš Briscein a Josef Moravec, v roli Milady se vystřídají Kateřina Špilauer Hájovská a Lucie Kašpárková. V dalších rolích účinkují Alexander BeňJiří Hájek v roli Krále a František BrantalíkTomáš Maliniak ztvární Velitele stráže. Smetanův Dalibor je po hudební stránce jednou z nejkrásnějších českých oper. Nese v sobě zakódovaný mýtus o svobodě, téma individuální vzpoury i silný milostný příběh a před sto lety Jihočeské divadlo otevíral.

Jednotlivé soubory divadla se představí v Boudě v samostatných časově ohraničených blocích. Činoherní soubor uvede v premiéře politickou grotesku Bertolta Brechta Zadržitelný vzestup Artura Uie. O tom, že Brecht je aktuální i dnes, se diváci v Boudě přesvědčí od 28. listopadu do 8. prosince. Baletní soubor společně s tanečním uskupením Dekkadancers pak naváže od 12. do 15. prosince. Peripetie spojené s přípravou představení ukáže ve své taneční show Inscenační porada. V hlavní roli ředitele divadla se diváci mohou těšit na Jiřího Lábuse. Na adventní dobu plánuje Malé divadlo premiéru sváteční rodinné hry Útěk do Egypta přes Království české. Příběh o Marii a Josefovi s malým Ježíškem se bude odvíjet od 19. do 30. prosince a uzavře program Boudy v letošním roce. Bouda bude ale otevřena i příští rok, v lednu chystá hostování Divadla bratří Formanů a jejich představení Deadtown a show tanečního uskupení Dekkadancers s názvem Poslední večeře.

Foto: JČD

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky