KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Věnováno Lence Hlávkové. Cappella Mariana skloubí starou hudbu se současnou english

Cappella Mariana v rámci cyklu Stará hudba FOK letos představí program, ve kterém zazní díla Josquina Desprez, Johannesa Ockeghema, Guillauma de Machauta a Magistra Perotina, ale i díla soudobých autorů, jako jsou Arvo Pärt nebo Martin Smolka. Ke koncertu, který se uskuteční 20. února v kostele sv. Šimona a Judy, si přizvala soubor Goeyvaerts Trio z Belgie a hráčku na organetto Catalinu Vicens. Všichni interpreti poté společně absolvují stručné holandsko-belgické koncertní turné se stejným repertoárem a zastávkami v Amsterdamu (21. února), Antverpách (22. února) a Bruggách (23. února).

Koncert je věnován památce Lenky Hlávkové, která tragicky zahynula při střelbě na Filozofické fakultě UK. V dnešní pohnuté době zažíváme momenty bolesti a beznaděje. Krutou realitu nemůžeme jen tak vymazat z naší paměti, ale musíme se jí postavit čelem. (…) Skladba Guillaume de Machauta ‚Ma fin est mon commencement‘ nejlépe vystihuje charakter programu: Můj konec je mým počátkem a počátek mým koncem…“ uvedl Vojtěch Semerád, umělecký vedoucí souboru Cappella Mariana ke koncertu 20. února. Cappella Mariana nazvala tento projekt Alfa a Omega s podtitulem Pláč nad smrtí a zpěv o míru. Program lze číst jako cestu ke kořenům polyfonie a začíná gregoriánským chorálem, sekvencí Alle caeleste nec non. Tato tzv. „matka sekvencí“ je mimořádně stará a byla rozšířena v Anglii, Itálii, Španělsku a Čechách. Tématem je narození Panny Marie na základě apokryfního evangelia.

Do projektu se zapojil i český skladatel Martin Smolka novou skladbou s názvem Maria je, která dodá projektu nadčasový rozměr. Skladatel ji představuje jako „velmi osobní modlitbu k Marii, složenou z původního textu, pouze úvodní verš ‚Maria je křišťálová‘ je převzat z antického textu“.

Goeyvaerts String Trio, které se na koncertu podílí, bylo založeno s cílem předvádět repertoár dvacátého a jednadvacátého století. Trio je pojmenováno po belgickém skladateli Karlu Goeyvaertsovi, který sehrál důležitou roli ve vývoji evropské nové hudby. Soubor nejen provádí současná díla, ale aktivně zadává nové skladby pro smyčcové trio. Jejich CD Stabat Mater bylo zařazeno časopisem Gramophone mezi deset absolutně nejlepších nahrávek díla Arva Pärta. Celým programem pak bude provázet středověké organetto Cataliny Vicens, hudebnice, která pochází z Chile a je specialistkou na dobové klávesové nástroje.

Foto: archivy souboru a Cataliny Vicens

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky