KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Srpen v Horažďovicích – Ševčíkova akademie a festival počtvrté english

Čtvrtý ročník horažďovické Ševčíkovy akademie a festivalu se bude letos konat ve dnech 7. až 19. srpna. Událost věnovaná odkazu místního rodáka, houslového pedagoga Otakara Ševčíka, nabídne i letos bohatý program jak pro účastníky akademie, tak pro návštěvníky festivalu. V malebných Horažďovicích potkají účastníci a návštěvníci například houslistu Josefa Špačka, violoncellistu Tomáše Jamníka nebo dirigenta Jakuba Hrůšu.

Letošní ročník je výjimečný i díky tomu, že oslavuje sté sedmdesáté výročí od narození Otakara Ševčíka. „Těší mě, že se nám daří připomínat Ševčíkův význam. V 19. století to byl opravdu jeden z nejvyhledávanějších houslových pedagogů a byl jsem překvapen, jak je známý i mimo Českou republiku. Ještě pořád o něm ale máme co zjišťovat,“ vysvětluje Tomáš Jamník. Příznačně k tomuto jubileu zvolili pořadatelé i svůj letošní leitmotiv – celý ročník bude mít veselý a lehce humorný podtón, odvozený kromě jiného i z „capriccia“ jakožto italského hudebního výrazu pro „rozmar“.

Jelikož je projekt věnován Otakaru Ševčíkovi, dominantními jsou zde jednoznačně smyčcové nástroje. Studenti se mohou vzdělávat pod vedením významných interpretů – z českých umělců to jsou už zmiňovaní Josef Špaček a Tomáš Jamník, kteří jsou zároveň uměleckými vedoucími projektu, dále pak například Tomáš Karpíšek, Jan Fišer nebo hostující lektorka pěvecké třídy, mezzosopranistka Markéta Cukrová. Ze zahraničí pak přicestují kontrabasista Wies de Boevé a violista Allan Nilles.

Jak lektoři, tak i studenti se pak publiku představí v bezmála dvaceti koncertech, které dohromady tvoří pestrý festivalový program. Hudební setkání se odehrají na různých místech v Horažďovicích, lahůdkami mají být například nokturno v místním kostele svatého Jana Křtitele nebo dopolední „piknikový“ koncert v zámecké zahradě. Jedním z vrcholů celého festivalu je i gala open air koncert na Mírovém náměstí plánovaný na 13. srpna. Smyčcový Orchestr Š složený z účastníků akademie zde povede šéfdirigent Bamberských symfoniků Jakub Hrůša.

Foto: Marek Novotný

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky