KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Přehlídka ORGANUM REGIUM bude online english

Základní umělecká škola Pardubice-Polabiny obnovuje přerušenou tradici varhanní přehlídky ORGANUM REGIUM, která se letos uskuteční online. Žáci základních uměleckých škol v oboru hra na varhany budou zasílat své nesestříhané audiovizuální nahrávky do konce března 2021 a poté je posoudí odborná porota. Nahrávky účastníků budou během doby hodnocení uveřejněny online, čímž bude dosaženo maximální transparentnosti.

Historii soutěže se rozhodl pozvednout a připomenout nový ředitel školy Jiří Kabát, který uvádí: „V době, která nejen našim žákům zrušila všechna vystoupení a soutěže, tedy leckdy také motivaci k intenzivní práci, jsme se rozhodli tradici přehlídky ORGANUM REGIUM obnovit již letos a zorganizovat ji alternativním – online způsobem. V únoru navíc očekáváme dodání zcela nových varhan značky Eminent do koncertního sálu školy, na které (pokud to epidemická situace dovolí) nám ti nejlepší účastníci během koncertu vítězů 27. 5. 2021 zahrají.“

Soutěž podporuje koncertní varhaník a ředitel Komorní filharmonie Pardubice Pavel Svoboda. „Jedná se o mimořádně důležitou akci pro mladé talenty a budoucí studenty varhanní hry. Přestože se o to řada pedagogů dlouhodobě snaží, žáci v oboru hra na varhany dodnes nemají plnohodnotnou celostátní soutěž v tomto oboru. Pardubice jsou nejen díky nástroji v Sukově síni Domu hudby velmi vhodnou lokací, obnova tradice je chvályhodná,“ uvádí.

Přehlídka neprofesionálních varhaníků ORGANUM REGIUM vznikla v roce 2001 a dosud se uskutečnilo dvanáct ročníků. V budoucnu se počítá s obnovou přehlídky v původních dvou kategoriích s názvy JunioriVirtuosi, s rozšířením pod patronací festivalu Pardubické hudební jaro, na kterém by se měl uskutečnit koncert vítězů. „V dalších letech se počítá i s koncertní prezentací v rámci Hudebních pátků v Chrudimi a na festivalu Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci. ORGANUM REGIUM se tak stane další významnou kulturní a společenskou akcí našeho kraje,“ těší se pořadatelé.

Foto: archiv soutěže, Zuš Vrchlabí, Youtube

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky