KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vilém Veverka a Barocco sempre giovane na pardubickém zámku english

Ve čtvrtek 13. října bude Společenský sál zámku Pardubice od 19 hodin patřit hobojistovi Vilému Veverkovi, houslistce Ivě Kramperové a souboru Barocce sempre giovane. Během koncertu zaznějí Bachovy tři hobojové koncerty a jeden pro hoboj a housle, smyčce a continuo.

Bachova hudba pro mě představuje svým způsobem jeden z vrcholů lidského snažení, je to matérie, ke které se opakovaně vracím. Novum však tkví v realizaci koncertů, původně určených pro jiné nástrojové obsazení (především housle a cembalo) na sólový hoboj. Ptá-li se posluchač ve smyslu ‚PROČ‘ , pak odpovídám zcela prostě, protože to je hudebně natolik geniální, že jsem jako interpret cítil potřebu umožnit sobě – mému nástroji –, respektive publiku tuto hudbu,“ uvádí Vilém Veverka.

Náš významný hobojista koncerty Johanna Sebastiana Bacha studoval přímo s jedním z nejslavnějších specialistů všech dob, profesorem Reinhardem Goebelem. Veverka věří, že tento proces „učení“ legitimizuje hudební „kontroverzi“ a že jeho sdělení přinese posluchačům nový zážitek z provádění barokní hudby.

Foto: Fb souboru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky