KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

MenART zahájí cyklus Hudební Odyssea v Atriu na Žižkově s Ivem Kahánkem, Janem Fišerem, Janem Ostrým a jejich stipendisty english

Stipendijní akademie uměleckého vzdělávání MenART a Atrium na Žižkově vstupují do letošního roku s novým koncertním cyklem nazvaným Hudební Odyssea. Během čtyř večerů se v tomto roce představí přední hudebníci působící v Akademii i jejich žáci ve společně sestaveném programu. První z koncertů se uskuteční již v pátek 27. ledna od 18 hodin a představí se něm zástupci nejmladší generace hudebníků po boku klavíristy Iva Kahánka, houslisty Jana Fišera a flétnisty Jana Ostrého. V dalších pátečních večerech se mohou posluchači těšit na Michaelu Fukačovou, Karla Košárka, Pavla Steidla, Beatu Hlavenkovou a jejich studenty. Večery provede redaktor ČRo Vltava Daniel Jäger.

Pro začínající muzikanty je společné vystoupení s profesionály obohacující zkušenost. Obě strany spojuje nakažlivá vášeň pro hudbu. Publikum tak bude svědky nových společných příběhů a nahlédne pod pokličku mentorské výuky. „Ti, kteří došli na pomyslný vrchol, který cesta umělce nabízí, jsou připraveni předávat, sdílet a inspirovat nastupující generaci. Se svými studenty se setkají v žižkovském Atriu, které je skvělým prostorem pro tento cyklus,“ zve na koncerty ředitelka MenARTu Dana Syrová.

Hudební Odysseu zahájí v pátek 27. ledna koncert klavíristy Iva Kahánka, houslisty Jana Fišera a flétnisty Jana Ostrého, kteří vystoupí se svými svěřenci, a sice klavíristy Johanou Vítovou, Semjenem Yakimovem, flétnistkami Adélou VrátilovouEvelynou Anežkou Semrádovou a houslistou Matejem Pčolinským. Tři nepřehlédnutelné osobnosti české klasické scény pojí vedle interpretačního mistrovství i dlouholeté přátelství a vztah k mladým kolegům. „Mezi talentovaným žákem a profesionálním umělcem je jistě spousta rozdílů v dovednostech a zkušenostech, ale v jedné věci jsou – nebo by měli být – stejní: oba by měli cítit intenzivní touhu vyjadřovat se hudbou,“ poznamenává Ivo Kahánek.

Večer se studenty Michaely FukačovéKarla Košárka je naplánován na 14. dubna. Violoncellistku Michaelu Fukačovou a klavíristu Karla Košárka spojuje kromě uměleckých výkonů také velkorysost vůči nastupující generaci. „Setkávání s nejmladší generaci jsou pro mě osobně vždy nesmírně obohacující, takže věřím, že se budeme inspirovat a obdarovávat navzájem,“ komentuje svou pozici mentorky Michaela Fukačová. Karel Košárek mimo jiné zdůrazňuje sdílenou radost z hraní si na klavír. Společně zahrají ikonické skladby Antonína DvořákaRondoKlid lesa.

Pavel Steidl a Karel Košárek uvedou své žáky v Atriu 6. října. Kytarový virtuos Pavel Steidl se s lehkostí pohybuje mezi žánry a do této hry zve Karla Košárka, proslulého svým citem pro interpretaci. Oba přátelé tak slibují mimořádný zážitek z hudební pouti napříč staletími. Mladou generaci vedou způsobem, který by si každý přál, oba shodně hledají cestu, jak „objevovat pravidla, která snad najdeme jen hluboko v srdci, na cestě, která nezná konce,“ řečeno slovy Pavla Steidla.

Cyklus zakončí 10. listopadu vystoupení Beaty Hlavenkové a jejích žáků. Skladatelka, klavíristka, vokalistka i producentka patří mezi nejvýraznější současné autory. Její tvorba je křehká i odzbrojující. Ať již máme na mysli alba Sně či Žijutě nebo soundtrack k Zátopkovi. Svým žákům vštěpuje: „Nezáleží na tom, odkud jste, možná ani na podpoře okolí. Jde o to, ať děláte, co vás baví, a to ať rozvíjíte. Ať se nebojíte využít příležitost k setkání s lidmi, s hudbou, nikdy nevíte, kam vás to může posunout. Já jsem za všechna tato setkání vděčná.“ Na pódium Atria si přizve své hudební přátele i své stipendisty z MenARTu.

Atrium na Žižkově někteří návštěvníci vnímají výhradně jako koncertní síň. Činnost kulturního centra je ale mnohem širší. „Působíme také v galerijní, komunitní či vzdělávací oblasti. Rozhodli jsme se tak oslovit Akademii MenART právě proto, že její vášeň pro vzdělávání a podpora mladých lidí je nám blízká,” vysvětluje Marie Kašparová, ředitelka organizace Za Trojku, jež Atrium zastřešuje.

Foto: Václav Vraný, Dušan Martinček, archiv projektu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky