KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Červené klavíry zaplavily centrum Olomouce. Moravští filharmonikové sbírají podpisy k petici english

Protesty Moravské filharmonie Olomouc proti sloučení s olomouckým Moravským divadlem v rámci kampaně Zachraňte MFO, za níž stojí zástupci Unie orchestrálních hudebníků a Odborového klubu autonomní filharmonie (OKAF), doprovází nově petiční kampaň s netradičními petičními stánky. Ty představují červeně namalované klavíry a pianina, které filharmonici rozmístili v centru Olomouce. Chtějí tak veřejnost upozornit na kroky olomoucké radnice připravující sloučení obou institucí, s nímž orchestr nesouhlasí, a získat širší podporu Olomoučanů.

Moravská filharmonie Olomouc (MFO) se k navrženému sloučení staví kriticky již několik měsíců, olomoucká radnice však nadále pokračuje v přípravách celého procesu. Portál KlasikaPlus.cz o celé situaci informoval naposledy ZDE. A právě poslední prohlášení politiků k záměru vytvořit novou kulturní instituci považují filharmoničtí odboráři za nekoncepční a vymezují se proti plánům na posílení edukační činnosti, které se orchestr systematicky věnuje.

Pan náměstek pro kulturu Viktor Tichák tvrdí, že chce posílit edukaci, ale asi mu uniklo, že samotná Moravská filharmonie jen loni odehrála čtyřiadvacet vzdělávacích koncertů s celkovou návštěvností bezmála tři a půl tisíce diváků. Pro letošek je koncertů naplánováno ještě více. A jedná se nejen o koncerty pro všechny věkové kategorie, ale také o workshopy a přednášky. Jestli tedy jsou rezervy v oblasti vzdělávání, měl by je hledat jinde než ve filharmonii. (…) Politici tvrdí, že neprobíhá žádné formální vzdělávání v oboru. To je vysloveně lež. Například koncertní řada Klasika na dosah je součástí formálního vzdělávání studentů JAMU a HAMU, a to v oborech dirigování orchestru, kompozice i instrumentálních oborech. Dále je MFO pořadatelem mezinárodních dirigentských kurzů a z Olomouce tak míří do světa vyškolení dirigenti více než čtyřiceti národností. Radní se tedy snaží veřejnost naklonit na svou stranu prázdným programem a cíli, které filharmonie plní již dávno,“ uvedl Vojtěch Pospíšil, předseda OKAF.

Odboráři se vymezují i proti častým změnám v komunikační strategii. Politická reprezentace města slibovala zachování autonomie obou institucí, což poslední prohlášení z kraje března popírá. „Náměstek Tichák nově navrhuje, aby zanikla subjektivita Moravské filharmonie a celá její účetně organizační struktura byla převedena pod Moravské divadlo. Sliby o rovnocennosti obou institucí tak v praktické rovině mizí do nenávratna a aktuálně je na stole pouze varianta, kdy samostatná MFO ve své podstatě zanikne a stane se součástí divadla. To je pro nás naprosto nepřijatelné,“ doplnil Jakub Látal, mluvčí Unie orchestrálních hudebníků MFO. Odboráři upozorňují i na záměry zahájit spolupráci s dalšími subjekty, jako Univerzita Palackého nebo Janáčkova akademie múzických umění, se kterými nicméně orchestr již dávno spolupracuje. Filharmonikům vadí i nekonkrétnost představené koncepce, bez jasné formulace cílů, procesů či financování.

Svůj podpis pod petici proti sloučení potažmo zániku orchestru mohou olomoučtí občané připojit na frekventovaných místech v centru Olomouce, například na Náměstí hrdinů, Horním náměstí nebo u Tržnice.

Foto: MFO

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky