KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Paco de Lucía uzavírá festival Flamenco De Sofa english

Záznam z koncertu Paca De Lucía & SEPTET, který se uskutečnil v roce 1996 v Brně, je ode dneška až do 19. srpna k vidění online v rámci festivalu Flamenco De Sofa. Tato charitativní akce od začátku června podporuje konkrétní španělské umělce a tímto koncertem vyvrcholí. Vystoupí na něm ještě zpěvák Pepe de Lucía a tanečník Joaquín Grilo. Šlo o první vystoupení Septeta Paca de Lucía v České republice, který se odehrál v samotném závěru náročného evropského turné. Finance vybrané během promítacího týdne budou poslány nové Nadaci Paca de Lucía, která má za cíl podporovat mladé a začínající umělce.

Mám obrovskou radost, že se nám podařilo Flamenco de Sofa zakončit takovýmto flamenkovým klenotem.“ říká ředitelka festivalu Karol Martincová a dodává: „festival měl mezi umělci i diváky velký úspěch. Moc děkujeme všem, kteří se rozhodli umělce v nelehké době podpořit.“

On-line festival Flamenco De Sofa pořádá český festival Den flamenka. Projekt vznikl s myšlenkou pomoct umělcům, kteří pochází z jedné z nejvíc zasažených zemí koronavirem. Stream závěrečného představení je možné zdarma zhlédnout od 13. do 19. srpna na webových a facebookových stránkách festivalu a na YouTube. V tomto termínu mohou také diváci přispívat do virtuálního „klobouku“ libovolnou částkou. Finance vybrané za jednotlivé koncerty budou poslány do Španělska jednotlivým souborům a rozděleny mezi účinkující, kteří vystupují na nahrávkách.

Den flamenka už pět let přináší na pár dní do podzimní Prahy atmosféru španělské fiesty. Přidává se tak k celosvětovým oslavám Mezinárodního Dne flamenka, který byl ustanoven na 16. listopadu, kdy bylo flamenko v roce 2010 zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vždy v listopadu festival po čtyři dny představuje v Praze flamenkové osobnosti, které plní sály nejen doma ve Španělsku. Program přináší jak koncerty nebo taneční představení, tak workshopy, výstavy, bazar nebo pravou flamenkovou fiestu. Letošní VI. ročník by se měl uskutečnit od 19. do 22. listopadu.

Foto: archiv festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky