KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Začíná další ročník festivalu Malá inventura. Tentokrát jinak english

Festival Malá inventura je přehlídkou těch nejvýraznějších projektů nového divadla uplynulého roku. Jeho devatenáctý ročník se uskuteční v termínu od 19. do 27. února a kvůli současné situaci se představí v trochu jiné podobě než obvykle. Malou inventuru zahájí streamovaný kabaret PiNKBUS, diváci se mohou těšit na komentované online prohlídky pražských nezávislých scén 360° kamerou, na festivalovém webu bude tentokrát speciální Covid-19 edice burzy projektů s názvem Sbal ho!, proběhne také série Život On Air, speciální vydání rozhovorů Jiřího Šimka a Emila Rothermela s výraznými osobnostmi umělecké veřejnosti.

„Festival máme kompletně připravený, tak jak je na našich webových stránkách, a program je navzdory podmínkám nebývale atraktivní,“ říká umělecký ředitel Malé inventury Petr Pola. „My se ale domníváme, že nové divadlo nepatří do onlinu, a protože milujeme offline, jak také zní naše letošní motto, přehlídku nebudeme digitalizovat. Připravili jsme nicméně unikátní doprovodný program a příležitost dáme všemu, na co by v normálním chodu festivalu nebyl čas a prostor. Diváci se podívají tam, kam by jinak neměli možnost nahlédnout. Bude to exkluzivní a neopakovatelné, v to doufáme,“ dodává.

„Online je jedna z možných forem, jak přečkat aktuální krizi, ale vždycky to bude něco jiného než živá událost. Nevyhýbáme se tomu a ani to neodsuzujeme, nicméně divadlo, které v rámci festivalu prezentujeme, se bez živých diváků neobejde,“ uvádí ředitelka Malé inventury Adriana Světlíková a doplňuje: „Představení Malé inventury, která nyní neodehrajeme živě, bude, doufáme, příležitost uvést během roku v rámci Malých inventur v Jičíně, Jihlavě, Českých Budějovicích a Karlových Varech, případně na dalších místech v ČR.“

I přes aktuálně zrušený nouzový stav se organizátoři festivalu rozhodli držet finálního rozhodnutí a nerozvolňovat výrazným způsobem program pro běžné diváky. Prioritou bude zprostředkovat program především profesionální a kritické obci a udržet tak klíčové vazby. S ohledem na další opatření a vývoj pandemie není vyloučeno, že budou širší veřejnosti otevřeny další části fyzického programu, avšak vždy za přísných hygienických podmínek.

Hlavním pořadatelem festivalu je Nová síť z. s., která už osmnáct let podporuje živé umění a spolupráci v kultuře. Jako otevřená kulturní organizace propojuje regiony České republiky s Prahou i zahraničím, posiluje komunikaci mezi veřejnou správou a jednotlivými aktéry kulturního života, usiluje o decentralizaci, rozvoj a kultivaci občanské společnosti v České republice.

Foto: Archiv festivalu, Votěch Brtnický, Kamil Hauptmann, Edita Štrajtová

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky