KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Filharmonie Brno začíná opět veřejně hrát english

Zatím omezeně a na netypických místech, ale brněnská filharmonie začne po téměř dvouměsíční pauze opět veřejně hrát. V rámci kampaně „Díky, Brno!“ vystoupí členové orchestru v centu města. V pátek 8. května zazní fanfáry skupiny žesťů z věže Staré radnice, v pondělí 25. května zahraje skupina violoncell ze střechy tržnice na Zelném trhu. Koncert bude možné sledovat na velkoplošné obrazovce. Obě akce budou zároveň živě vysílány na facebookovém profilu města i filharmonie.

V rámci kampaně Díky, Brno!, kterou magistrát děkuje obyvatelům za zvládnutí posledních týdnů, odehraje Filharmonie Brno dva netradiční koncerty v centru města. „Koncerty se uskuteční v době, kdy už se pomalu rozvolňují vládní nařízení. Půjde o netradiční způsob, jak v rámci kampaně poděkovat veřejnosti a pomáhajícím profesím za nošení roušek a vůbec za dodržování bezpečnostních pravidel a hygienických návyků. Budu ráda, pokud se tyto nabyté zkušenosti stanou běžnou součástí našich životů a všichni budeme klást mnohem větší důraz na takové maličkosti, jako je třeba pravidelné mytí rukou,“ vysvětlila záměr kampaně primátorka města Brna Markéta Vaňková.

První z koncertů se uskuteční tento pátek 8. května v sedm hodin na věži Staré radnice. Pět filharmonických hráčů na žestě představí ve dvacetiminutovém programu takzvanou věžní hudbu. Státní hymna pak zazní jako připomínka výročí konce 2. světové války. „Budeme hrát v obsazení dvě trumpety, trombon, horna a tuba. Lidé se mohou těšit na fanfáry od baroka po současnost. Připravili jsme si i naše vlastní skladby či díla v naší úpravě,“ uvedl trumpetista Ondřej Jurčeka.

Druhý koncert je plánován na pondělí 25. května. Na střeše tržnice na Zelném trhu zazní v podání violoncellistů filharmonie skladby od Vivaldiho, Mahlera nebo Rossiniho. Ve čtyřicetiminutovém programu se představí devět hudebníků, v jedné skladbě je doprovodí i harfistka Dominika Svozilová. „Moc se těšíme, že si po dlouhé době společně zahrajeme. Sice netypicky, bez blízkosti posluchačů, ale i tak je to pro nás velká radost,“ uvedl koncertní mistr Pavel Šabacký. Posluchači, kteří přijdou na Zelný trh, mohou koncert od sedmi hodin sledovat na velkoplošné obrazovce. „Tento koncert je nejen poděkováním, ale také pozvánkou do naší 65. sezony, jejíž prodej začíná právě ten den. Je sestavena tak, aby každý koncert byl jedinečným zážitkem, těšíme se na mezinárodní hvězdy a světové i české premiéry. Navíc všem, kteří si pořídí abonmá do 19. června, nabízíme Firstminute slevu,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Foto: Wikipedie (flightlog – licence: CC BY 2.0), Filharmonie Brno

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky