KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zbyněk Müller se v Košicích rozloučí Mou vlastí english

Cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany přednesla Státní filharmonie Košice naposledy před jedenácti lety. Ve čtvrtek 24. června v 19 hodin se v místním Domě umění uskuteční Závěrečný koncert 52. sezóny orchestru, na kterém tento cyklus zazní znovu. Bude ho dirigovat Zbyněk Müller, který se tímto se Státní filharmonií Košice po třinácti společných letech rozloučí coby její šéfdirigent.

Cyklus symfonických básní klade na orchestr i dirigenta veliké nároky. „Jeden můj kolega dirigent, když Mou vlast před léty dirigoval poprvé v Praze celou, mi po koncertě sdělil svůj první bezprostřední dojem: ‚Jsem pokřtěn‘. Myslím, že je to velmi výstižné, a zároveň ne úplně snadno popsatelné. I pro mě je dirigování Mé vlasti speciální událostí, na kterou se velmi pečlivě a dlouho chystám, a přestože jsem její první polovinu dirigoval již mnohokrát, kompletní bude pro mě poprvé,“ uvádí Zbyněk Müller, který s košickou filharmonií absolvoval sto osmdesát dva symfonických koncertů.

Z pozice šéfa povede orchestr naposledy, avšak Müllerova spolupráce se ŠfK nekončí. „Osobnosť dirigenta Zbyňka Müllera mimoriadne ovplyvnila vývoj a smerovanie Štátnej filharmónie Košice a máme radosť, že spolupráca s ním bude aj naďalej pokračovať prostredníctvom nového štatútu. Od novej koncertnej sezóny bude náš hlavný hosťujúci dirigent,“ informuje ředitelka orchestru Lucia Potokárová.

Foto: Miriama Fenciková

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky