KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Společnost Antonína Dvořáka a soutěž v komorní hře english

Společnost Antonína Dvořáka navazuje na první ročník soutěže Antonín Dvořák mladým, který se konal minulý rok u příležitosti oslav stého osmdesátého výročí narození skladatele. Letošní soutěžní přehlídka je určena komorní hře, které skladatel věnoval značnou pozornost. Soutěž je veřejná a bude se konat v Pálffyho paláci ve dnech 3. a 4. prosince ve spolupráci s Pražskou konzervatoří.

Mladí hudebníci se mohli přihlásit do sedmi různých věkových kategorií, přičemž každá z nich je rozdělena podle obsazení na sekci A – soubory s klavírem, B – soubory bez klavíru s převahou smyčců a C – soubory bez klavíru s převahou dechů.

„Protože se nám přihlásilo také neuvěřitelných třicet dvojic čtyřručního klavíru, rozhodli jsme se udělat samostatnou kategorii pro čtyřruční klavír. Máme obrovskou radost, že je tolik mladých muzikantů, kteří jsou ochotni nastudovat Dvořákovo dílo – víme, jak náročný úkol to mnohdy je! Letos jsme rozšířili možnost zúčastnit se soutěže také pro mezinárodní kandidáty. S nadšením jsme přijali soubory ze Singapouru, Kanady či USA,“ uvedl předseda poroty Petr Verner, violista Dvořákova klavírního kvarteta. V porotě zasedne také Ludmila Peterková, František Souček, Jiří PospíchalStanislav Gallin.

Slavnostní předzahájení dvoudenního mezinárodního maratónu soutěžní přehlídky Antonín Dvořák mladým v komorní hře se bude konat v kostele svatého Vavřince, kde zazní koncert Dvořákova klavírního kvarteta spojený s přednáškou předního českého psychiatra Cyrila Höschla na téma „Lidé jako olivy: Vydáváme ze sebe to nejlepší pod tlakem?“

Foto: Dvořákovo klavírní kvarteto – Facebook

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky