KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK uvede České noneto u svatých Šimona a Judy english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK uvede předvánoční koncert legendárního komorního souboru České noneto v rámci své abonentní řady. Současní členové tělesa, které bylo založeno roku 1924, zahrají svátečně a pohádkově laděný program s díly Bohuslava Martinů, Václava Trojana, Antonína Dvořáka a Jiřího Jarocha – ta byla napsána nebo upravena přímo pro České noneto. Koncert se bude konat v úterý 20. prosince od půl osmé večerní v kostele svatých Šimona a Judy.

České noneto je soubor, který je etablovaný na české komorní scéně od roku 1924 a patří k jednomu z nejstarších komorních souborů na světě. I proto pro něj za dobu jeho fungování napsala skladby celá řádka skladatelů. Několik z těchto děl, která byla k předvánočnímu času vybraná záměrně, zazní na dalším z koncertů komorního cyklu Pražských symfoniků.

Nonet č. 2 Bohuslava Martinů byl napsán přímo pro České noneto. Dojímá čistotou, moudrostí a mistrovsky pracuje s nevyčerpatelnou škálou barevných kombinací. Pro Noneto psal také Václav Trojan, jeho hudební portrét statečného rytíře Bajaji zase rozehrává kombinace pohádkové. Podobnou útěšnost skýtá rovněž suita Jiřího Jarocha, kterou napsal jako dárek pro děti tehdejších členů Českého noneta,“ uvedl dramaturg FOK Martin Rudovský s tím, že jedinou skladbou programu, která nebyla původně napsána pro tento soubor, je Dvořákova Serenáda d moll. Tu ale pro něj upravil jeho kontrabasista František Hertl. „Jedná se o jednu z nejlepších skladeb komorní hudby, co kdy byla napsána, a proto její netradiční aranžmá pro devítičlenný ansámbl rozhodně stojí za poslech a skvěle zapadá do snově laděného programu tohoto večera,“ doplnil Rudovský.

České noneto, ve kterém se už vystřídalo několik generací hráčů a hráček, v současné době reprezentují houslistka Romana Špačková, violista Ondřej Martinovský, violoncellistka Simona Hečová, kontrabasista David Pavelka, flétnista Jiří Skuhra, hobojista Vladislav Borovka, klarinetista Aleš Hustoles, fagotista Pavel Langpaul a hornista Jiří Špaček.

Foto: archiv souboru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky