KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Monteverdiho Les mravní a duchovní u sv. Petra a Pavla v Brně english

Pátý z koncertů jedenácté sezóny cyklu Bacha na Mozarta! souboru Czech Ensemble Baroque zavede návštěvníky ve středu 8. března do katedrály svatých Petra a Pavla v Brně. Od sedmé hodiny večerní tam zaznějí díla pro vokální ansámbl a basso continuo z nejobsáhlejší sbírky duchovní hudby z konce života Claudia Monteverdiho, Selva morale e spirituale, která nezapře třicetiletou zkušenost kapelníka u svatého Marka v Benátkách. Czech Ensemble Baroque Choir se sólisty a instrumentálními hosty povede Tereza Válková.

Selva morale e spirituale (Les mravní a duchovní) je Monteverdiho nejvýznamnější antologií duchovních skladeb od Mariánských nešpor z roku 1610. Sbírka skladeb v různé instrumentaci byla vydána v Benátkách v letech 1640 a 1641 a představuje skladby komponované pro slavný benátský chrám svatého Marka, kde Monteverdi působil od roku 1613. Sbírku věnoval Eleonoře Gonzagové a vydal ji Bartolomeo Magni. V původním názvu je uvedeno datum 1640, ale proces vydávání trval až do roku 1641. Edice je považována za jakousi Monteverdiho „závěť“ duchovní hudby, kterou sestavil, když mu bylo již čtyřiasedmdesát let. 

„Claudio Monteverdi, který je proslulý především svojí madrigalovou a operní tvorbou, ukazuje v dílech duchovní povahy, že je mistrem syntézy. I v duchovních dílech nalézáme stejnou měrou odkaz mistrů, jako Palestrina či Lasso, jako taneční rytmy a srozumitelné, poutavé melodie. Proto je Monteverdi považován za největšího skladatele přelomu renesance a baroka a proto jeho dílo tak rádi provádíme,“ přibližuje okolnosti výběru dramaturgie sbormistryně Tereza Válková s tím, že Monteverdiho dílo je velmi vděčné i posluchačsky, ale nesetkáváme se s jeho interpretací tak často, jak by možná milovníci klasické hudby očekávali. „Předbarokní hudba je pro dnešní klasické hudebníky poměrně velký oříšek. Vyžaduje speciální nástroje a hlubší znalosti dobové praxe, protože jen málo údajů vyčteme z not. Stylová interpretace této hudby je už dnes prakticky výhradně záležitostí specializovaných ansámblů, jako je náš soubor,“ vysvětluje Válková.

Czech Ensemble Baroque Choir je novým typem sborového tělesa, jehož členové jsou pěveckými profesionály, ale navíc absolventy kurzů autentické interpretace staré hudby u nás i v zahraničí. Sólová aprobace většiny kooperujících zpěváků umožňuje jak provádění děl ve stylu ripieni, tak velkých kantát a oper. Kromě domovského orchestru Czech Ensemble Baroque vystoupil a natáčí vokální ansámbl také se souborem Musica aeterna Bratislava, Akademie für Alte Musik Berlin, Filharmonie Brno, Filharmonie Olomouc, B-Side BandVojtěchem Dykem a dalšími.

Foto: Fb Souboru, Jana Šuplerová

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky