KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Joyce DiDonato na MHF Lípa Musica english

V březnu příštího roku uvede Mezinárodní hudební festival Lípa Musica mimořádný Koncert pro Liberecký kraj. Na programu bude unikátní projekt americké mezzosopranistky Joyce DiDonato. Ta se v České republice představí potřetí v historii, poprvé však s projektem Songplay, za který získala mimo jiné i cenu Grammy za nejlepší klasickou sólovou vokální nahrávku.

Joyce DiDonato je mezinárodně uznávanou umělkyní, která vystupuje na nejprestižnějších operních scénách po celém světě. Její vystoupení na festivalu Lípa Musica bude mít významný kulturní přínos pro českolipský region. „Díky Joyce DiDonato se stane ještě atraktivnějším pro milovníky opery a klasické hudby nejen v našem regionu, ale i pro návštěvníky z okolních zemí. Je to skvělá příležitost pro rozvoj turistického ruchu a propagaci našeho regionu. Je to příležitost, kterou bychom si neměli nechat ujít, a jsme hrdí, že se nám podařilo přilákat jednu z nejvýznamnějších operních hvězd současnosti na náš festival,“ říká Martin Prokeš, ředitel festivalu.

S tímto nápadem za mnou přišel klavírista Craig Terry,“ uvedla v rozhovoru k představení nahrávky Joyce DiDonato a dodala, že řekl: „Prostě si myslím, že je tragédie, že tyhle italské klasické písně, které se každý začínající student zpěvu snaží zvládnout, když je mu 16, 17 let, pracuje na nich, a nakonec je tak nějak zahodí, protože neví, jak je zpívat, protože jsou těžké. A nakonec ty písně nenávidí. Ale ve skutečnosti jsou to vlastně docela báječné skladby.‘ Hráli jsme si s nápadem ‚Caro mio ben‘. A já jsem s ním začala zpívat, a než jsem se nadáli, harmonie se najednou změnila v něco velmi jazzového…

Za doprovodu hudebníků z rozmanitých světů opery, jazzu a tanga Joyce DiDonato nabízí tento projekt čisté potěšení z improvizace, experimentu a žánrového dialogu mezi italským barokem a písněmi Duka Ellingtona, Richarda Rodgerse a dalších jazzových legend dvacátého století.

Joyce DiDonato si mezinárodní věhlas vydobyla v HändelovýchMozartových operách a je také široce uznávaná za ztvárnění belcantových rolí RossinihoDonizettiho, ale i Berliozových či soudobých děl. Je ceněna i díky své rozsáhlé diskografii, která zahrnuje celou řadu neotřelých projektů včetně Songplay. A právě jediné české uvedení tohoto projektu bude dalším ze série festivalových Koncertů pro Liberecký kraj a uskuteční se příští rok v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Foto: Chris Singer

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky