KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klavíristka Zee Zee v Ostravě english

Klavíristka Zee Zee, která vystupuje s předními orchestry po boku uznávaných dirigentů, přijíždí na pozvání Janáčkovy filharmonie do Ostravy. Na programu svého klavírního recitálu má Zee Zee hudební skvosty od Wagnera, Schönberga nebo Ravela. Zazní na něm také skladba Franze Liszta, autora, který jako první vystoupil se sólovým klavírním recitálem. Koncert se bude konat v pondělí 17. dubna od devatenácti hodin ve Vesmíru.

Ředitel JFO Jan Žemla říká, že evropská klasická hudba je v Asii velmi silně zakořeněna. V posledních letech proto asijští umělci doslova bombardují různé hudební soutěže, a to velmi úspěšně. Z této scény vzešla spousta klavírních hvězd, jako jsou Yuja Wang nebo Lang Lang. Vždy vynikají až roboticky dokonalou technikou a osobitým hudebním přístupem. „A taková je i Zhang Zuo, známá pod uměleckým jménem Zee Zee. Ostravskému publiku se s klavírním recitálem představí poprvé. Potkat jsme se s ní už ale v Ostravě mohli, a to v roce 2019 s jejím Z.E.N. Triem, které tvoří spolu s mezinárodně vyhledávaným arménským violoncellistou Narekem Hakhnazaryanem a s americkou houslistkou Ester Yoo,“ doplnil Žemla. 

Dramaturgie JFO seznamuje s programem pondělního recitálu s tím, že Wagnerova předehra k Tristanovi a Isoldě je hudební legendou a dodnes často zaznívá v koncertních síních po celém světě. Je po ní pojmenováno také Wagnerovo charakteristické harmonické spojení, kterému se říká „tristanovský akord“. 

Arnold Schönberg zkomponoval Tři klavírní kusy ve svých pětatřiceti letech. Do díla se promítl autorův osobní život, jeho žena ho opustila kvůli vztahu s malířem Richardem Gerstlem. Ten později spáchal sebevraždu a ona se k Schöenbergovi vrátila. 

Kašpara noci, v originále Gaspard de la Nuit, složil Maurice Ravel na základě stejnojmenné básnické sbírky Aloysiuse Bertranda. Jméno Gaspard pochází z perštiny a označuje „muže, který má na starosti královské poklady“. „Pokladník noci“ tak vytváří narážku na někoho, kdo má na starosti vše, co je drahocenné, na druhou stranu je to ale také temné až tajemné. 

Třídílný klavírní cyklus Léta putování napsal Franz Liszt pod dojmy a zážitky ze svých cest za přírodními krásami Švýcarska a Itálie. Obermanovo údolí je jednou z nejznámějších skladeb tohoto rakousko-uherského hudebního skladatele, který ve své době patřil k nejslavnějším klavíristům.

Nápaditá a elektrizující umělkyně Zee Zee (Zhang Zuo) se narodila před třiatřiceti lety v čínském Šen-Čenu. Je ale hongkongskou klavíristkou a mezi mladou generací klavíristů je jedinečná. Vystupuje na nejvyhlášenějších festivalech, jako sólistka vydává alba, na kontě má řadu pozoruhodných recitálů. Své hudební vzdělání zahájila v pěti letech v Německu a brzy se stala jednou z nejvyhledávanějších mladých umělců své generace. Po dokončení studia hry na klavír na umělecké škole v Shenzhenu pokračovala v uměleckém rozvoji na Juilliard School. V roce 2013 byla finalistkou prestižní soutěže královny Alžběty v Bruselu. V současnosti žije v Berlíně a New Yorku.

Foto: archiv interpretky, Herbert James Draper / Wikipedia / volné dílo

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky