KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Chopin, Mahler a samozřejmě Smetana. První půle března s FOK english

2. březen je dnem narozenin Bedřicha Smetany, ale také datem, kdy se Pražští symfonikové s dirigentem Janem Kučerou vydají spolu s dětmi na východ – v plánu je pokračování cyklu rodinných koncertů Orchestr na dotek. Ve středu a čtvrtek 6. a 7. března vystoupí Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s českou klavírní legendou Ivanem Klánským pod vedením Petra Altrichtera. A v první půlce března ještě návštěvníky Divadla Viola čeká hudebně-literární pořad Smetana – korespondence a deníky.

V rámci cyklu rodinných koncertů Orchestr na dotek je se rodiny letos vydávají na všechny světové strany, přičemž výlet na sever a na jih už absolvovaly. Průvodci na těchto hudebních výletech věnovaných dětem jsou Marek NěmecJohana Schmidtmajerová. Koncerty ve Smetanově síni Obecního domu začínají už v jedenáct hodin dopoledne a jsou vhodné pro rodiny s dětmi od pěti let. „Naše programy pro děti s orchestrem FOK jsou vždy nabity krásnou energií, snažíme se dětem přiblížit nejen svět klasické hudby, ale v druhém plánu i základy společenského chování a vnímání kultury ve všech podobách,“ vysvětluje pojetí cyklu koncertů pro děti dirigent Jan Kučera. Na cyklus rodinných koncertů Orchestr na dotek tematicky navazuje Hudební klub Fík, jehož program připravuje FOK ve spolupráci s Českou Orffovou společností. Každému koncertu z cyklu Orchestr na dotek předcházejí dvě klubová setkání, na kterých se děti na téma koncertu naladí a připraví si také krátký vstup, se kterým se v rámci programu koncertu představí na pódiu.

Ivan Klánský nebude jediným sólistou koncertů 6. a 7. března v Obecním domě. Na programu večerů je totiž kromě Klavírního koncertu č. 2 Fryderyka Chopina také Mahlerova Čtvrtá symfonie. Sopránového sóla ve čtvrté větě symfonie se ujme mladá česká pěvkyně Lada Bočková. „Muzikologové zatím stále bádají, co je na Chopinově díle tak geniální. Já to také přesně nedokážu pojmenovat; je však jisté, že existuje něco mezi nebem a zemí, co je v jeho díle obsaženo a co způsobuje, že když si sednu ke klavíru a začnu hrát Chopina, moje ruce hrají jakoby samy. Nebo jinými slovy; když položím ruce na klavír, první, co se ozve, je Chopin,“ říká Ivan Klánský, který se s Chopinovým Druhým klavírním koncertem dostal v roce 1970 do finále slavné varšavské soutěže Fryderyka Chopina jako první Čech v historii. Během své kariéry Klánský s oběma Chopinovými klavírními koncerty procestoval svět. S polským „básníkem klavíru“ ho spojuje také Chopinův festival v Mariánských Lázních a česká Chopinova společnost, jíž předsedá. „Zpívat sopránové sólo v Mahlerově čtvrté symfonii je jako dostat se do mysli dítěte a ocitnout se v dětské vizi nebes. Pro mě je to jako zavřít oči a užít si divokou jízdu modrou oblohou na saních s cinkajícími zvonky a nečekanými, nadšenými zjeveními jako z pohádky,“ říká sopranistka Lada Bočková, která se jako první Češka v historii úspěšně zúčastnila dvou světových pěveckých soutěží, Operalia Plácida DomingaQueen Sonja Competition v Oslu. Nyní je její domovskou scénou Theater Bonn v Německu, kde se v této sezóně kromě opery představí také ve scénické hudbě Edvarda Griega ke hře Henrika Ibsena Peer Gynt. V Národním divadle v Praze bude debutovat jako Pamina (opera Kouzelná flétna) a Mařenka (Jeníček a Mařenka), vrátí se také do Národního divadla moravskoslezského v Ostravě v roli Bystroušky (Příhody lišky Bystroušky) a jako Karolína (Dvě vdovy).

Na hudebně-literárním pořadu 14. března v Divadle Viola se společně podílí dva umělci, herec a hudebník Vladimír Javorský a klavíristka Jitka Čechová. Smetanovská specialistka a členka Smetanova tria zahraje skladatelovy kompozice pro sólový klavír, pro lepší poznání mistra Javorský bude číst z deníků a dopisů, které skladatelovo životní panorama dokreslují do mnohdy až syrových detailů. „Čeká nás vůně piva, tři manželky, švédské putování, osmnáct dětí, tance i krutá nemoc,“ avizuje dramaturgie FOK.

Foto: FOK / Petr Dyrc, Facebook Lady Bočkové / Thilo Beu, archiv Vladimíra Javorského

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky