KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Andrij Charlamov: Zpěvákem jsem díky Česku english

„Soutěž mě tehdy vrátila zpátky na zem. Zjistil jsem, že na sobě ještě musím moc a moc pracovat.“

„František Drs mi hodně pomohl v tom, jak zpívat s orchestrem.“

„Nakonec jsem si řekl: jestli už mám třetí cenu, tak proč bych nezkusil štěstí ještě jednou?“

Ukrajinec Andrij Charlamov, barytonista z Oděsy, se stal absolutním vítězem 54. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. V kategorii Opera, určené pro zpěváky do 35 let, získal mezi muži první cenu a první místo zaujal i v kategorii interpretace písní. Nemá sice na rozdíl od dalších laureátů žádné pozvání z tuzemských operních divadel, ale odváží si Cenu dirigenta Františka Drse za mimořádný hudebně-interpretační výkon po dobu celé soutěže. Do Karlových Varů nepřijel poprvé, štěstí už pokoušel několikrát. V rozhovoru pro portál KlasikaPlus říká, že Česko pro jeho začínající kariéru znamená opravdu a zásadně mnoho.

Loni jste byl na Dvořákově soutěži třetí. Pokolikáté jste na soutěži?

Je to už počtvrté, co jsem přijel do Karlových Varů. Poprvé jsem tady byl s komorním programem, zúčastnil jsem se kategorie interpretace písně. Byl jsem tehdy ještě hodně, hodně mladý, plný nadšení a plný touhy zpívat. Ta soutěž mě ale vrátila zpátky na zem. Zjistil jsem, že na sobě ještě musím moc a moc pracovat, pokud se jednou v budoucnu chci stát případně specialistou. Ale už tehdy jsem se v Karlových Varech seznámil se zajímavými lidmi. Když jsem přijel podruhé, dostal jsem se v kategorii Opera do třetího kola a musím říci, že to byl tehdy dirigent František Drs, který mi hodně pomohl – v tom, jak zpívat s orchestrem. Neměl jsem v tom do té doby žádnou praxi. Ale stejně jsem tehdy ještě nezpíval moc dobře… I mi to porotci jasně řekli… Potom uplynuly další dva roky, pracoval jsem během té doby na technice. Přijel jsem potřetí. To bylo loni, v roce 2018. Získal jsem třetí cenu. Tak to už je úspěch. Ale nakonec jsem si řekl, jestli už mám třetí cenu, tak proč bych nezkusil štěstí ještě jednou? A tak jsem tady letos počtvrté…

I od loňského roku jste na sobě ještě hodně pracoval?

Byl jsem mezitím na několika mistrovských kurzech. Radila mi také manželka pana dirigenta Drse, pěvkyně Karolína Hromádková. Byl jsem na mistrovském kurzu u Evy Randové, tam jsem získal další cenné zkušenosti. Pak jsem absolvoval i další masterclassy. Mimo jiné také v Teplicích. To byla pro mě opravdu veliká a důležitá zkušenost. Týden jsme pracovali s orchestrem! Moc mi to pomohlo. Musím říci, že jako zpěváka mě prostě udělalo Česko! Musím vyjádřit vděčnost a poděkování. A je mi moc líto, že se pan Drs nedožil tohoto mého letošního úspěchu… Právě i jemu a jeho ženě jsem za mnohé vděčný.

Zpíváte teď v nějakém divadle?

Ne, v současnosti ne.

A kde jste doma?

V Oděse. Trochu jsem tam v divadle a ve filharmonii pracoval, ale v poslední době jsem se koncentroval opravdu na zdokonalování pěvecké techniky. Myslím, že práci v budoucnu prostě nějakou najdu. Ale nejdřív bylo potřeba se zdokonalit.

A práci budete hledat v Oděse?

Zatím nevím, prostě chci zpívat. To je moje přání a to je moje představa do budoucna.

Jak vnímáte karlovarskou soutěž?

Je pro každého z účastníků velkou šancí k doplnění všech těch znalostí a dovedností získávaných na hudební akademii. Tady jde o další vyšší vzdělávání v praxi. V porotě je mnoho významných lidí, máte možnost slyšet další zpěváky na určité úrovni, ty, kteří soutěží s vámi a jsou a budou s vámi ve vaší generaci. Jde o opravdu prospěšné setkání. Ale Karlovy Vary jsou ostatně také pěkné místo na odpočinek…

Máte rád hudbu Antonína Dvořáka?

Ano, je krásná, na koncertě laureátů dnes zpívám vedle Mefista z Gounodova Fausta jako druhou árii Vodníka z Dvořákovy Rusalky.

A chtěl byste mít Vodníka celého ve svém repertoáru?

Určitě to je role, kterou se chci naučit. A uvidíme, třeba ji i někdy jednou někde uplatním. Ano. Dvořák se mi moc líbí.

Soutěžil jste v kategorii do pětatřiceti let. Jste absolutní vítěz. Přijedete ještě někdy?

Soutěžit už nemohu.

Kolik vám vlastně je?

Je mi třicet. Ale určitě se sem přijedu ještě někdy podívat. Možná i na soutěž, sledovat, jak si vedou mladší kolegové. A nebo s rodinou.

—–

Jako druhý se v kategorii Opera umístil polský tenorista Aleksander Kruczek a na třetím místě skončil český tenorista Jan Hájek, který má také Cenu diváků. Mezi ženami byla nejlepší sopranistka Varvara Fedotova z Ruské federace. Druhé místo obsadila česká sopranistka Eva Kývalová, třetí je ruská mezzosopranistka Anna Nedorezova.

Dlouholetým předsedou odborné poroty Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka je tenorista Peter Dvorský. Od roku 2001 dosud. Dalšími porotci jsou tenorista Zbyněk Brabec, pěvec a pedagog Antonio Carangelo, sopranistka a pedagožka Magdaléna Hajóssyová, dramaturg Ondřej Hučín, pěvkyně a pedagožka Eva Malatincová, pěvkyně a pedagožka Hana Medková, režisér a ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, tenorista Bojidar Nikolov, režisér a ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava, mezzosopranistka Eva Randová, pěvkyně Andrea Široká, pěvec Zdeněk Šmukař a pěvecká pedagožka Daniela Štěpánová Šimůnková.         

Foto: Petr Veber

———————  

Výsledková listina 54. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka

OPERNÍ NADĚJE ŽENY

1. cena   v částce 5.000 Kč – cenu získává   Tia Pikija (Chorvatsko)  

2. cena   Cena Reginy Szymikové v částce 3.000 Kč – cenu získává  Lucia Byráková  (Slovensko)

3. cena   Cena Ing. RNDr. Václava Němce, CSc. a doc. Lidmily Němcové v částce 1.500 Kč – cenu získává  Karolína Pohanková (Česká republika)

Čestné uznání v částce 1.000 Kč Tereza Papoušková (Česká republika) Ludmila Pergelová (Česká republika) Veronika Vandová (Česká republika)

OPERNÍ NADĚJE MUŽI

1. cena   Cena Magdalény Hajóssyové v částce 5.000 Kč – cenu získává  Marek Žihla (Česká republika)

2. cena   Cena Daniely Štěpánové Šimůnkové v částce 3.000 Kč  – cenu získává  Ondřej Benek (Česká republika)

3. cena   Cena Ing. RNDr. Václava Němce, CSc.     a doc. Lidmily Němcové v částce 1.500 Kč  – cenu získává  Vilém Cupák (Česká republika)  

Čestné uznání v částce 1.000 Kč Dominik Klapka (Česká republika) Vojtěch Pošvář (Česká republika) Dávid Tóth (Česká republika)

PÍSEŇ

1. cena / 1. prize Cena v částce 20.000 Kč – cenu získává   Andrii KHARLAMOV (Ukrajina) 

2. cena / 2. prize Cena Nadace Český hudební fond v částce 10.000 Kč – cenu získává   Diana ALEXE (Rumunsko)  

3. cena / 3. prize Cena v částce 5.000 Kč – cenu získávají  Monika JÄGEROVÁ (Česká republika)    Cheng LI (Čína)        

JUNIOR ženy

1. cena   20.000 Kč – Cena GALERIE MIRO – Cenu získává  Diana ALEXE (Rumunsko)

2. cena  10.000 Kč  – Cenu získává  Daria KOLISAN (Ukrajina)

3. cena   5.000 Kč – Cena Josefa Hercla – Cenu získává  Chloe BOELTER (USA)

Čestné uznání za účast ve finálovém kole získávají  Merit NATH-GÖBL (Německo), Eliška TOMEŇUKOVÁ (Česká republika)

JUNIOR muži

1. cena   20.000 Kč     NEBYLA UDĚLENA

2. cena   10.000 Kč – Cena Nadačního fondu Antonína Dvořáka pro mladé interprety – Cenu získává  Vladimír JINDRA (Česká republika)

3. cena    5.000 Kč       NEBYLA UDĚLENA   

Čestné uznání za účast ve finálovém kole získává  Danylo SANITAR (Ukrajina)

OPERA ženy

1. cena   25.000 Kč  – Cenu získává  Varvara FEDOTOVA (Ruská federace)

2. cena   15.000 Kč –  Cenu získává  Eva KÝVALOVÁ (Česká republika)

3. cena  7.000 Kč – Cena Kruhu přátel hudby Dvořákova kraje Kralupy nad Vltavou – Cenu získává  Anna NEDOREZOVA (Ruská federace)

Čestné uznání za účast ve finálovém kole získávají Bella ADAMOVÁ (Česká republika), Adriana BANÁSOVÁ (Slovensko), Olga SEMENISHCHEVA (Ruská federace) a Zuzana SPÓT BALLÁNOVÁ (Slovensko)

OPERA muži

1. cena   25.000 Kč – Cenu získává  Andrii KHARLAMOV (Ukrajina)

2. cena   15.000 Kč – Cenu získává  Aleksander KRUCZEK (Polsko)

3. cena   7.000 Kč – Cenu získává  Jan HÁJEK (Česká republika)  

Čestné uznání za účast ve finálovém kole získávají  Maciej BOBEREK (Polsko) a Ray LEE (Jižní Korea)

Titul absolutního vítěze letošního ročníku získává: Andrii KHARLAMOV (Ukrajina)

  

ZVLÁŠTNÍ CENY VYPSANÉ PRO ROK 2019

Ceny operních scén České a Slovenské republiky jsou při předání definovány udělovatelem jako hostování nebo nastudování operní role v následujících dvou sezónách. V roce 2019 jsou uděleny:

Cena Národního divadla v Praze – nastudování operní role nebo hostování v představení Národního divadla v Praze v sezóně 2020 nebo 2021. Cenu udílí Umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Per Boye Hansen.

Cenu získává   Zuzana SPÓT BALLÁNOVÁ (Slovensko)

Cena Národního divadla Brno – hostování v operním představení Národního divadla Brno v sezóně 2020 nebo 2021. Cenu udílí šéf uměleckého souboru Janáčkovy opery MgA. Jiří Heřman.

Cenu získává  Eva KÝVALOVÁ (Česká republika) 

Cena Slovenského národního divadla v Bratislavě – hostování v operním představení Národného divadla v Bratislavě v sezóně 2020 nebo 2021. Cenu udílí ředitel a šéf Opery SND Rastislav Štúr.

Cenu získává  Varvara FEDOTOVA (Ruská federace) 

Cena Národního divadla moravskoslezského v Ostravě – nastudování operní role a hostování v operním představení podle stávajícího repertoáru v sezóně 2020 nebo 2021. Cenu udílí ředitel divadla Jiří Nekvasil.

Cenu získává  Zuzana SPÓT BALLÁNOVÁ (Slovensko)

Cena Divadla J. K. Tyla v Plzni – nastudování operní role pro představení Divadla J. K. Tyla v Plzni v sezóně 2020 nebo 2021. Cenu udílí generální ředitel divadla MgA. Martin Otava, Ph.D.

Cenu získává  Jan HÁJEK (Česká republika) 

Cena Českého rozhlasu Vltava a Symfonického orchestru Českého rozhlasu – zástupce Českého rozhlasu vybere jednoho z laureátů soutěže, aby ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu natočil v rámci dvou nahrávacích frekvencí operní árie odsouhlasené dramaturgií této rozhlasové stanice. Součástí je souhlas laureáta s vysíláním této nahrávky v programu Českého rozhlasu a v rámci mezinárodní programové výměny v rámci Evropské vysílací unie EBU.

Cenu získává  Adriana BANÁSOVÁ (Slovensko)

Cena Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro – nabídka vystoupení v rámci festivalu Pražské jaro v roce 2020 nebo 2021. Cenu udílí Ing. Roman Bělor, ředitel festivalu.

Cenu získává  Daria KOLISAN (Ukrajina)

Cena Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci díla Bohuslava Martinů v kategorii PÍSEŇ v částce 10.000 Kč. Cenu udílí ředitel Nadace Bohuslava Martinů prof. Jiří Hlaváč. 

Cenu získává  Bella ADAMOVÁ (Česká republika)  

Cena ředitele Českého rozhlasu Plzeň pro nejlépe umístěného českého pěvce v kategorii Píseň v podobě nahrávky části soutěžního výkonu v doprovodu klavíru ve studiu Českého rozhlasu Plzeň. Cenu udílí PhDr. Zdeněk Levý, ředitel Českého rozhlasu Plzeň.

Cenu získává  Monika JÄGEROVÁ (Česká republika) 

Cena Jarmily Novotné nejlépe umístěné české účastnici III. kola soutěže. Součástí ceny je vystoupení v rámci Festivalu Jarmily Novotné v Litni. Cenu udílí nezisková organizace Zámek Liteň a pan George Daubek, syn Jarmily Novotné.

Cenu získává  Eva KÝVALOVÁ (Česká republika)

Cena Viléma Zítka s částkou 5.000 Kč udílená zpravidla nejmladšímu oceněnému českému účastníkovi III. kola. Součástí ceny je pozvání na recitál v Muzeu Bedřicha Smetany. Cenu udílí Ing. RNDr. Václav Němec, CSc. a doc. Lidmila Němcová.

Cenu získává  Vladimír JINDRA (Česká republika) 

Cena ředitele Pražské konzervatoře MgA. Petra Čecha, ArtD. nejlepšímu českému soutěžícímu v kategorii JUNIOR v podobě honorovaného vystoupení v rámci festivalu Kultura v srdci Prahy.

Cenu získává  Vladimír JINDRA (Česká republika) 

Cena Společnosti Antonína Dvořáka Praha za nejlepší interpretaci písní Antonína Dvořáka s částkou 5.000 Kč.

Cenu získává  Diana ALEXE (Rumunsko)

Cena Antonína Dvořáka za interpretaci árie z opery Antonína Dvořáka. Cenu udílí Antonín Dvořák IV. – pravnuk skladatele.

Cenu získává  Jan HÁJEK (Česká republika)  

Cena Gustava Mahlera – účinkování na festivalu Hudba tisíců – Mahler Jihlava 2020 – cenu udílí ředitel Festivalu Gustava Mahlera doc. PhDr. Jiří Štilec, CSc.

Cenu získává  Marie SVOBODOVÁ (Česká republika)

Cena Karlovarského symfonického orchestru – vystoupení s KSO v rámci koncertní sezóny 2020/2021. Cenu udílí ředitel KSO Mgr. Petr Polívka.

Cenu získává  Adriana BANÁSOVÁ (Slovensko)

Cena hejtmanky Karlovarského kraje Mgr. Jany Mračkové Vildumetzové pro nejlépe umístěného českého nebo slovenského pěvce v kategorii PÍSEŇ, jarní koncert v Galerii umění v Karlových Varech v roce 2020.

Cenu získává  Monika JÄGEROVÁ (Česká republika)   

Cena Beno Blachuta s částkou 5.000 Kč. Cenu udílí Společnost Beno Blachuta a předává Beno Blachut, vnuk vynikajícího českého tenoristy.

Cenu získává  Jan HÁJEK (Česká republika)

Cena Milana Bürgera za interpretaci některé z Dvořákových Biblických písní nebo Cigánských melodií v částce 5.000 Kč pro mužské kategorie. Cenu udílí PhDr. Jitka Slavíková.

Cenu získává  Vladimír JINDRA (Česká republika) 

Cena dirigenta Františka Drse za mimořádný hudebně-interpretační výkon po dobu celé soutěže. 

Cenu získává  Andrii KHARLAMOV (Ukrajina)   

Cena nakladatelství Bärenreiter pro nositele 1., 2. a 3. ceny v kategorii PÍSEŇ – nakladatelství daruje všem oceněným výtisk nového urtextového vydání Dvořákových Cigánských melodií a dárkové poukazy na nákup notového materiálu z produkce Bärenreiter Praha a Bärenreiter-Verlag Kassel.

Cena Hlasového centra Praha/MH s.r.o. za „Barvu hlasu“ v částce 5.000 Kč.  Cenu udílí prim. MUDr. Jitka Vydrová, ředitelka společnosti.

Cenu získává  Daria KOLISAN (Ukrajina)  

Cena za nejlepší interpretaci Mozartovy árie s částkou 350 € věnovaná panem Georgem Fischerem z Aue (Německo).

Cenu získává  Chloe BOELTER (USA)

Cena pražskoamerických přátel karlovarské pěvecké soutěže v částce 5.000 Kč za krásný zpěv. Cenu udílejí Dr. David Beveridge a Dr. James Cool.

Cenu získává  Maciej BOBEREK (Polsko)  

Cena Jana Lucemburského v podobě honorovaného koncertního vystoupení s klavírem v Karlových Varech pro českého a slovenského pěvce. Cenu inicioval a udílí pan Geoffrey Piper, zakladatel společnosti MusicEnterprise, která se podílí na prohlubování uměleckých aktivit mezi Lucemburskem a Českou republikou.

Cenu získávají  Vladimír JINDRA (Česká republika) a Zuzana SPÓT BALLÁNOVÁ (Slovensko)

Cena Grandhotelu Ambassador Národní dům za vynikající klavírní doprovod, udílí generální ředitel Josef Žďárek.

Cenu získává  Didel BISH (Nizozemsko) 

Cena ředitele společnosti Bohemia lázně a. s. za vynikající klavírní doprovod. Cenu udílí ředitel společnosti Jiří Sluka.

Cenu získává  Lenka NAVRÁTILOVÁ (Česká republika) 

Cena divácké poroty

Cenu získávají  Daria KOLISAN (Ukrajina) a Jan HÁJEK (Česká republika)

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky