KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jaké šance dává Operalia english

„Ten Domingo, který se zamiloval do Prahy.“

„Letos dosáhnou věkové hranice 32 let a je to tedy jejich poslední šance.“

„Vítězství automaticky nějaké pozvání nezaručuje, ale jsou příklady, kdy se tak stalo.“

Konečně! Šest let o tom snili. Kdo? Gabriela Boháčová a Radek Hrabě, kromě jiného zakladatelé spolku Domingo-Mozart-Prague, kde společníkem je i jeden z největších operních pěvců – Plácido Domingo. Ten Domingo, který založil v Paříži v roce 1993 operní soutěž Operalia, z níž se stal mimořádný fenomén a jedna z nejvýznačnějších pěveckých soutěží na světě. Ten Domingo, který se zamiloval do Prahy, do její hudební minulosti i do její současné kulturní přítomnosti. Soutěž se koná každý rok v jiném městě, zájemců je nepočítaně, pro příští rok se prý uvažuje o Singapuru. V listopadu minulého roku mohli Gabriela Boháčová a Radek Hrabě slavit – Plácido Domingo oznámil, že 27. ročník se bude v červenci 2019 konat v Praze.

Ze skrovných začátků se z Operalie stala mamutí soutěž. Do letošního 27. ročníku se přihlásilo skoro tisíc pěvců a pěvkyň, ze kterých vybrala porota čtyřicet soutěžících, kteří bojují o titul laureáta. Soutěž je vypsána pro mladé umělce od 18 do 32 let všech hlasových kategorií, není však určena pro úplné začátečníky; je zaměřena na interprety, kteří už působí profesionálně a jimž by vítězství tedy mohlo umožnit stát se světovými hvězdami. I proto nejmladší účastnici Angelině Achmedové z Uzbekistánu je 24 let a věkový průměr soutěžících se točí mezi 28 a 29 lety. Nejstaršími jsou Maria Kataeva z Ruska a Guadalupe Barrientos z Argentiny, které letos dosáhnou věkové hranice 32 let a je to tedy jejich poslední šance stát se vítězkou této soutěže.

Letošní soutěžící pocházejí z dvaceti různých zemí. Největší počet soutěžících, celkem devět, pochází z USA, pět přijelo z Ruska, zastoupeny jsou ale i takové země, jako je Jihoafrická republika (dva), Uzbekistán (dva), Mongolsko, Guatemala nebo Bosna a Hercegovina. S jedinou účastnicí z České republiky, Zdislavou Bočkovou, najdete rozhovor ZDE. Z pěveckých kategorií jsou nejvíce zastoupeny soprány a tenory, hluboké hlasy jsou ve výrazné menšině, pouhé tři basy a jeden basbaryton. Z USA se do soutěžního výběru dostaly i dva speciální hlasové obory, Lauren Decker jako kontraalt a Aryeh Nussbaum Cohen jako kontratenor.

V neděli a v pondělí proběhla čtvrtfinále, z nichž vzešla dvacítka soutěžících pro úterní semifinále. Vše hodnotí porota, které sice předsedá Plácido Domingo, ale nehlasuje. Hlasují zato těžké váhy současného operního byznysu – umělecký správce Metropolitní opery z New Yorku Jonathan Friend, generální ředitel Lyrické opery v Chicagu Anthony Freud, generální ředitel opery v Monte Carlu a hlavně generální ředitel Chorégies d´Orange Jean-Louis Grinda, Peter Katona z Royal Opera Covent Garden v Londýně nebo Joan Matabosch z madridského Teatro Real. Jury doplňují Ilias Tzempetonidis, ředitel castingu z Opéra National de Paris, Carolin Wielpütz, umělecká ředitelka Theater Bonn, Andrés Rodriguez, umělecký konzultant, Paul Driscoll, šéfredaktor Opera News, i Marta Domingo, režisérka. Českou republiku zastupuje čerstvý umělecký poradce Národního divadla, Nor Pål Christian Moe, takto konzultant operního festivalu v Glyndebourne.

Tato porota vybere deset finalistů, kteří se utkají na soutěžním koncertě v pátek 26. července na scéně Národního divadla o titul vítěze Operalie. Doprovodí je orchestr Národního divadla pod taktovkou Plácida Dominga a na programu budou nejen operní árie Giuseppe Verdiho, Richarda Strausse, Richarda Wagnera a dalších klasiků, ale i zarzuely, Domingovy srdeční záležitosti, které mu upomínají jeho dětství v Mexiku, protože v nich hráli jeho rodiče.

Mezi vítězi předchozích ročníků Operalie najdeme taková jména jako José Cura, Rolando Villazón, Sonya Yoncheva, Aida Garifullina, Joseph Calleja anebo Allyn Pérez. I zeptal jsem se na tiskové konferenci maestra Dominga, zda to, že v porotě sedí umělečtí manažeři takových domů, jako je Met, Opéra National de Paris nebo Royal Opera, zaručuje laureátům nebo aspoň vítězi možnost vystoupení v nějaké inscenaci těchto operních domů. Inu nezaručuje, ale jsou příklady, kdy se tak stalo. Plácido Domingo nechtěl jmenovat, ale jedna sopranistka z Ruska před několika lety v srpnu vyhrála a v říjnu už zpívala jako záskok Mimi v Metropolitní. Přejme tedy vítězi nebo vítězce letošního ročníku, aby měl stejné štěstí. A držme palce Zdislavě Ladě Bočkové, aby to byla právě ona.

Foto: Radovan Šubín

 

Aleš Bluma

Novinář, muzikolog, historik
(1942-2024)

Rodák z Brna, studoval historii, češtinu, hudební vědu a další obory. Více než tři desetiletí strávil v zahraničí, kde převážně působil v oblasti řízení mimo humanitní sféru. Po roce 1990 byl i zpět ve vlasti nejprve manažerem a pak později mimo jiné redaktorem časopisu Ekonom a Literárních novin, kde psal o vědě a kultuře. 



Příspěvky od Aleš Bluma



Více z této rubriky