KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK uvede koncert věnovaný fenoménu piva english

Hlavním bodem koncertu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK bude ve čtvrtek 30. ledna Pivní oratorium pro sóla, vypravěče, mužský sbor a symfonický orchestr Jana Kučery, který také bude celý večer dirigovat. Role vypravěče se zhostí Jiří Lábus, jako sólisté vystoupí sopranistka Barbora Řeřichová a barytonista Boris Prýgl. Spoluúčinkovat bude Pražský filharmonický sbor a Kühnův smíšený sbor pod vedením Jaroslava Brycha.

„Pivní oratorium je jakousi hudební poctou našemu národnímu nápoji, a to ve formě vážné i odlehčenější. S nadsázkou řečeno, chtěl jsem tak trochu pivo rehabilitovat před vínem, coby zdánlivě výhradním nápojem intelektuálů. Vzhledem k tomu, že se jedná o oratorium, je prostoupeno duchovnem a důležitou roli má sólový baryton, který jako jakýsi celebrant předzpívává litanie mužskému sboru. Je zde i text z Římského rituálu, kapitola Svěcení piva,“ uvedl autor skladby Jan Kučera a dodal: „Pivo má navíc s klasickou hudbou velkou spojitost. Když zmíním naše tři nejznámější skladatele, tak Smetana, Dvořák i Janáček mají pivo ve svých operách.“ Kučerovo Pivní oratorium mělo premiéru v roce 2016.

Na koncertě Pražských symfoniků dále zazní symfonická předehra Gambrinus Otmara Máchy, oslavující patrona sladovníků, brabantského vévodu Jana I., a suita z baletu Bacchus a Ariadna Alberta Roussela. Koncert začíná ve Smetanově síni Obecního domu v půl osmé.

Foto: Archiv FOK

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky