KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Adam Plachetka se vrací do Vídeňské státní opery jako Figaro english

Přední český basbarytonista Adam Plachetka vystoupí ve čtyřech únorových představeních inscenace Rossiniho Lazebníka sevillského ve Vídeňské státní opeře. Ta komickou dvouaktovku uvádí v režii Herberta Fritsche a pod taktovkou venezuelského dirigenta Diega Matheuze. Vedle Plachetky, který ztvární roli Figara, vystoupí ve vídeňském nastudování Lawrence Brownlee jako hrabě Almaviva, Patricia Nolz v roli Rosiny a Adam Palka jako Don Basilio.

Rossiniho Figaro mě už potkává poněkolikáté v kariéře. Zpíval jsem tuto roli už v předchozí vídeňské inscenaci. Velmi rád také vzpomínám na Lazebníka v Chicagské opeře, kde jsem prošel celým zkušebním procesem a krásně jsem se já i Figaro sžili. Lazebníka jsem nastudoval i v pražském Národním divadle a opět se tam na Figara chystám v příští sezoně,“ říká Adam Plachetka, který za sebou má čerstvě angažmá v newyorské Metropolitní opeře jako Marcello v Pucciniho Bohémě. „Je to pro mě o to zajímavější zkušenost, že jsem dříve zpíval roli skutečného bručouna, Dona Basilia. Figaro jako další figury v této opeře vyžaduje velké herecké i pěvecké nasazení, smysl pro komično a nadsázku, a to mě moc baví.

Plachetka na první vídeňské scéně účinkoval kontinuálně více než deset let a nastudoval tam celou řadu rossiniovských a mozartovských rolí, ale i úlohy z repertoáru z období belcanta. Do Vídně se Plachetka vrátí i v příští sezóně, kterou divadlo oficiálně představí v nadcházejících týdnech. Aktuální série čtyř představení Rossiniho Lazebníka se uskuteční ve dnech 13., 16., 19. a 22. února.

Na jaře letošního roku se s Adamem Plachetkou budou moci setkat i návštěvníci pražského Národního divadla, kde se 2. března představí v rámci koncertu Smetana Gala k dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany. Během května vystoupí také jako Kalina v nové produkci Smetanovy opery Tajemství a v rámci festivalu Pražské jaro ztvární Přemysla v koncertním provedení opery Libuše, kterou nastuduje Jakub Hrůša. Na přelomu května a června vystoupí Adam Plachetka v milánském Teatro alla Scala ve třech provedeních Mozartova Requiem pod taktovkou Daniela Hardinga. V příštím roce čeká Plachetku oslava životního jubilea, kterou doplní koncert v pražské O2 areně, o němž portál KlasikaPlus již dříve informoval ZDE.

Foto: Ilona Sochorová

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky