KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Novým domovem Newyorské filharmonie zní hlasité Ahoj! english

„Splněno! O dva roky dříve, než bylo původně plánováno. Paradoxně kvůli covidu daleko dřív, než se kdo v New Yorku nadál.“

„Pandemií umlčen a poté dislokován do mnoha náhradních míst po Manhattanu se orchestr konečně vrací domů.“

„Našlo se konečně správné akustické řešení koncertního sálu? To nám zodpoví hned první den nové sezóny – 12. říjen 2022.“

„Say Hello to the New David Geffen Hall“, vybízí k pozdravu krátké video na oficiálních stránkách Newyorské filharmonie a láká posluchače nejen na koncerty nové sezóny nejstaršího amerického orchestru, existujícího od roku 1842, ale hlavně k návštěvě kompletně zrekonstruovaného interiéru budovy s adresou Lincoln Center Plaza na Manhattanu. Newyorská filharmonie vystoupí v nové koncertní síni s novým názvem „Wu Tsai Theater“ poprvé 12. října.

Příchozí se ocitnou v prostorné lobby, projdou kolem digitální „Media Wall“, nahlédnou do nového multižánrového prostoru klubového rázu „Sidewalk Studio“ a poté vstoupí do prosvětleného sálu s 2200 sedadly, ve kterém bude publikum orchestru „tak blízko, jak jen to je možné“. Ředitelka Newyorské filharmonie Deborah Borda a šéfdirigent tohoto orchestru Jaap van Zweden společně s předsednictvem Lincolnova centra si mohou odškrtnout v kolonce rekonstrukce – SPLNĚNO! Paradoxně kvůli covidu daleko dřív, než se kdo v New Yorku nadál. Ale co neviditelného bude zajímat všechny? AKUSTIKA.

Apokalyptická atmosféra

Lincoln Center Plaza – podzim 2020. S přibývajícím večerem se noří do naprosté tmy přilehlé hotely, restaurace, obchody, promenády. Po Brodwayi a křižující Columbus Avenue sviští bicykly a jejich zarouškovaní majitelé rozvážejí objednané jídlo. Širokými bulváry se prohání listopadový vítr, sem tam osamocené auto. Vylidněné chodníky, po kterých se prohánějí krysy. Umělecký pupek Manhattanu, Lincoln Center Plaza, běžně překypující životem – zářící do daleka přepychovými výkladními skříněmi, s pověstným vodotryskem uprostřed náměstí, se světly promenád, ruchem proudících davů a změti jazyků – najednou neexistuje. Metropolitní opera, David H. Koch Theater, tedy budova pro balet, i domov Newyorské filharmonie… – světská sláva, polní tráva. Pusto a mrtvo. A přece! V uměleckém centru sevřeném úzkostí se rýsuje velká naděje a jasný plán: uzavření veřejného života využijeme k předčasné a kompletní rekonstrukci budovy, která je sídlem filharmonie. K tomuto rozhodnutí značně přispívá i rodina Clara Wu Tsai and Joe Tsai a jejich dar ve výši padesáti miliónů dolarů.

New York – město filantropů

Původní Filharmonický sál z roku 1962 byl přejmenován na Avery Fisher Hall poté, co filantrop Avery Fisher věnoval Lincolnovu centru, přepočteno na dnešní poměry, něco kolem 64 miliónů dolarů. V roce 2014 vedení Lincolnova centra hledá nového majitele, podle kterého by se domov NY Phil jmenoval. Zveřejňuje částku 500 milionů dolarů, která má pokrýt kompletní přestavbu sídla filharmonie… Mecenáš David Geffen přispívá v roce 2015 darem 100 miliónů dolarů a budova je od té doby spojena s jeho jménem. Newyorská filharmonie je tak o řádný krok blíž vyřešit jednou provždy problematickou akustiku koncertního sálu a celý dům zmodernizovat v duchu 21. století.

Diskutabilní akustika má dlouhou historii. Vysoce kvalitní zvuk sálu měla přinést rekonstrukce už v roce 1976, poté také v roce 1992. Výsledky obou přestaveb nabídly jen dílčí úspěchy. V roce 2019 bylo oficiálně sděleno architektonické a s ním ruku v ruce i akustické, poměrně radikální, řešení přestavby koncertního sálu: kýžený výsledek přinese odstranění více než 500 sedadel, dostaví se sedadla balkonová, posluchači také obemknou jeviště. To bude usazeno stupňovitě atd. Přestavba měla začít v roce 2022. Ale přišel covid a s ním v červnu 2020 zpráva, že práce začnou co nejrychleji. A stalo se.

Už v březnu 2022 vedení Lincolnova centra a Newyorské filharmonie oznamuje skvělou zprávu: fundraisingový cíl je splněn. Požadovaná částka 550 miliónů dolarů je na světě! Koncertní sál včetně celého vnitřního vybavení budovy bude tedy otevřen o dva roky dříve, než bylo původně plánováno, a to v souladu s rozpočtem. Ale to, na co se čeká dobrých šedesát let? Našlo se konečně správné akustické řešení koncertního sálu?

To nám zodpoví hned první den nové sezóny – 12. říjen 2022, kdy se sále usadí posluchači a orchestr začne hrát. Je to napínavé. Co je ale jisté, je fakt, že nový sál se bude jmenovat „Wu Tsai Theater“. Clara Wu Tsai a Joe Tsai, členové předsednictva Lincolnova centra a filantropové, svým darem padesáti miliónů dolarů (přepočteno na dnešní kurz asi 1,25 miliardy korun) nejenže celou dříve plánovanou rekonstrukci urychlili, ale v době, kdy to bylo v New Yorku nejvíce zapotřebí, nastartovali šest tisíc nových pracovních míst: na výstavbě se ze 42 procent podílely zdejší menšiny, zapojené jsou podniky vlastněné ženami a 52 procent pracovních sil pochází z nedostatečně zastoupených komunit. Fakta, která jsou pro dnešní New York velmi podstatná. A několik technických údajů: prostory nové David Geffen Hall navrhovali pro Wu Tsai Theatre (koncertní sál) Diamond Schmitt Architects s akustikem Paulem Scarbroughem ze společnosti Akustiks a divadelní designér Joshua Dachs z Fisher Dachs Associates. Velká zodpovědnost.

Kulturní domov pro všechny Newyorčany

Jak avizují všechny newyorské servery věnující se proměně David Geffen Hall a novému domovu Newyorské filharmonie, při přestavbě sálu se myslelo nejen na publikum přijíždějící z celého světa, které se zúčastní tradičních symfonických koncertů především v provedení domovské filharmonie i těch hostujících orchestrů, a to nejen amerických. V souvislosti s úpravou koncertního sálu se také vyřešilo propojení filharmonie s filmovými produkcemi a se scénickými a divadelními realizacemi. A díky nejmodernějším technologiím lze sál snadno přeměnit na prostor pro komorní orchestry a ansámbly. Nejvíce se ale myslelo na domácí publikum – Newyorčany, pro které je připravena řada nových hudebních sérií klasické hudby (a nejen jí) a často se vstupem zdarma.

Součástí rekonstrukce bylo totiž vytvoření tzv. digitální stěny, na kterou se budou promítat live koncerty i jejich streamy. Možností digitálních stěn budou využívat i tvůrci nových médií. Velkou novinkou je SIDEWALK STUDIO, které bude sloužit „poledním“ programům, dětem a mládeži, vzdělávání, multikulturním programům s ohledem na diversitu, rodinným i komunitním setkáváním. Součástí nového vzhledu budovy je také návštěvnické centrum, rozsáhlá LOBBY, dále „Grand Promenade“ s výraznými designerskými počiny přilehlých interiérů nebo síť kaváren, barů, bufetů a restaurací. Vznikl HUB, kde se lidé mohou setkávat nezávisle na právě probíhajícím programu od rána do hluboké noci. Rekonstruované zázemí a zkušební prostory získávají v zadní části budovy i samotní členové orchestru.

Pandemií umlčen a poté dislokován do mnoha náhradních míst po Manhattanu se orchestr konečně vrací domů. A nejen Newyorčané jej budou s radostí následovat. Na programu zahajovacího koncertu je světová premiéra skladby Oyá pro světla, elektroniku a orchestr, jejímž autorem je Marcos Balter; následuje skladba My Father Knew Charles Ives od Johna Adamse, pak skladba Stride objednaná od Tanii León a koncert uzavřou Respighiho Římské pinie.

————-

Autorka je dramaturgyně a redaktorka Českého rozhlasu

Foto: Chris Lee, Wikipedie (Ajay Suresh from New York, NY, USA – CC BY 2.0)

Renáta Spisarová

Renáta Spisarová

Rozhlasová novinářka, organizátorka hudebního dění

Narozena v Opavě, studia na Ostravské univerzitě. Dramaturgyně a redaktorka Tvůrčí skupiny Hudba Českého rozhlasu. Je zodpovědná za dramaturgii spojenou se záznamem koncertů z festivalů, abonentních řad a operních představení, ale rovněž studiovou prvovýrobu zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Připravuje pořady v oblasti klasické a soudobé koncertní hudby pro stanici Vltava. Podílí se rovněž na přípravě publicistických pořadů, mj. vltavské programové řady Vizitka nebo Osudy. Ve volném čase se věnuje práci pro Ostravské centrum nové hudby, pořádání festivalů Ostravské dny, Dny nové opery Ostrava a speciálních koncertů této neziskové organizace. Žije střídavě v Ostravě a New Yorku.



Příspěvky od Renáta Spisarová



Více z této rubriky