KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Kahánek a Hrůša mají cenu BBC Music Magazine english

Klavírista Ivo Kahánek a dirigent Jakub Hrůša společně získali prestižní cenu časopisu BBC Music Magazine. V kategorii Concerto obdrželi ocenění Nejlepší nahrávka roku za album, na které s Bamberskými symfoniky natočili pro Supraphon Klavírní koncert Antonína Dvořáka a 4. klavírní koncert „Inkantace“ od Bohuslava Martinů.

Získat cenu je docela složité – nejprve musí interpret obdržet skvělou recenzi, v tomto případě bylo CD označeno už ve vánočním čísle za Nahrávku měsíce; pak musí titul odborná komise BBC vybrat z několika set CD do finální nominace mezi poslední tři nahrávky. A potom hlasují posluchači z celého světa online formulářem. „Mám obrovskou radost z toho, že česká hudba byla přijata s takovým nadšením,“ uvedl Ivo Kahánek, který získal toto ocenění jako vůbec první český sólista. „Bohužel jsme kvůli pandemii nemohli osobně absolvovat slavnostní předávání cen, ceremoniál proběhl pouze online na webu classical-music.com,“ dodal.

O nadějných vyhlídkách na zisk ocenění svědčil o fakt, že album samotné již sklidilo řadu cen a pozitivních hodnocení. Například Disc of the Week v BBC Radio 3, Choix de Classique HD, Album der Woche v BR Klassik, Choc de Classica a další. Album ocenil ve své recenzi i časopis Gramophone.

BBC Music Magazine je celosvětově nejprodávanějším světovým časopisem o klasické hudbě. Jeho recenze pokrývají pokaždé více než 100 nových audio nahrávek, DVD a knih o klasické hudbě. Výsledky prestižní ankety, ve které v nejužší nominaci rozhodují hlasováním samotní posluchači, jsou vždy netrpělivě očekávány.  V uplynulých dvou letech tuto cenu získaly takové hvězdy světové hudby, jako jsou například pianista Daniil Trifonov, houslistka Isabelle Faust či dirigent Bernard Haitink se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu. Nominací prošlo celkem jednadvacet alb. Jsou z loňské produkce sedmnácti významných vydavatelských společností z celého světa. Nominace představují to nejlepší z více než 1500 nahrávek recenzovaných v loni tímto časopisem.

Ivo Kahánek je potěšen také tím, že cena představuje v současné době obzvláštní zadostiučinění pro všechny české muzikanty: „Potvrzuje, jak důležité právě pro Českou republiku je pěstovat umění i v komplikovaných časech, kdy se mnohým zdá, že kultura je až to poslední, na co by peníze měly jít.  Přitom hudebníci reprezentují české kulturní bohatství po celém světě, podobně jako například úspěšní sportovci,“ řekl. Kahánek v té souvislosti věří, že  koncerty klasické hudby budou jednou z věcí, které pomohou rozproudit cestovní ruch a s ním i celou navázanou ekonomickou mašinerii. „A rád bych zdůraznil i to, že my hudebníci zdaleka jen nestojíme s nataženou rukou. Za poslední dva měsíce se odehrála například spousta online koncertů, jejichž výtěžek neputoval na konta účinkujících, nýbrž v drtivé většině na dobročinné účely – ve prospěch lékařů, seniorů a dalších potřebných. Kromě toho je samozřejmě jakákoli kvalitní hudba jednou z věcí, která může i v těžkých časech pomoci udržet si duševní pohodu a optimismus,“ zdůraznil.

O dalších oceněních z letošní ankety BBC Music Magazine čtěte v následujícím článku.

Foto: Martin Kubica, Matouš Vlčínskký

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky