KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkova opera NdB v létě na Špilberku a v Mikulově english

Soubor Janáčkovy opery Národního divadla Brno na letošní léto chystá tradiční open-air představení na nádvoří hradu Špilberk a poprvé dojde i na produkci v amfiteátru v Mikulově. Diváci se mohou od 1. července do 5. září těšit na oblíbené tituly, jako jsou Rossiniho Lazebník sevillský, Bizetova Carmen, Verdiho La traviata a rovněž na novou inscenaci Pucciniho opery La bohème.

„Setkání Janáčkovy opery NdB s diváky pod širým nebem nám dává naději na dlouho očekávané chvíle živého představení. Přejeme si všichni, aby okamžik, kdy se živě rozezní hudba, byl okamžikem radosti, odpočinku a účinným lékem po tomto nelehkém období. Janáčkova opera také poprvé vystoupí v Mikulovském amfiteátru, toto kouzelné místo Vám bude společně s operou bezpochyby krásnou inspirací,“ uvádí umělecký šéf Janáčkovy opery NdB Jiří Heřman.

Mezzosopranistka Václava Krejčí Housková se svěřila, že představení pod širým nebem jsou jedinečná. Scéna a děj opery jsou obohaceny o skutečné přírodní krásy, jako jsou třeba západ slunce, červánky, hvězdná obloha nad hlavou či svit měsíce, což v divadle dostupné není. Barytonista Roman Hoza doplňuje, že rozdíl mezi open-air představením a klasickým divadelním je hlavně v atmosféře: „V Mikulově, který nás čeká v srpnu, jsem ještě nezpíval, ale na Špilberku je jedinečná blízkost publika, protože orchestr je na boku od jeviště. Takže místo tmy v sále vidíte obličeje diváků a ten zážitek je oboustranně intenzivnější.“ Svou pozvánku uzavírá: „Letošní léto nabízí opravdu ty největší operní hity – komedie v Lazebníkovi, drama v Carmen a city nabitá Bohéma. Je to trochu klišé, ale podle mě opravdu nemůžete udělat chybu, když se za námi na naše letní scény vydáte.“

Foto: Marek Olbrzymek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky